Kimmo Pyykkö: Matkalla –66 -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 25.9.2021 – 9.1.2022.
Kimmo Pyykkö: Matkalla –66 -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 25.9.2021 – 9.1.2022.

Kimmo Pyykkö: Matkalla –66

Näyttelyt, Menneet näyttelyt
  • Aikuiset 8/6 € tai Museokortti
  • alle 18-v. 0 €

Kimmo Pyykön rautainen 60-luku

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön taiteellinen ura lähti nousukiitoon 1960-luvulla rohkean kokeilevalla uusiomateriaalien käytöllä. Matkalla –66 kertoo Pyykön menestyksekkään uran alkuvaiheista ja rautakaudesta, joka nosti nuoren kuvanveistäjän alansa kärkeen.

Näyttely vie katsojat Pyykön taiteellisen ilmaisun alkujuurille käyden samalla dialogia nykyhetken kanssa ja matkaten ajassa legendaarisen ”Route 66” -väylän tavoin. Raudasta hitsatut hahmot rakentuivat Kangasalla Vesijärven rannalla romuttamojen hylätyistä, mutta tarkkaan valituista materiaaleista. Pyykön sanoin ”Romuvarastolla voi nähdä koko ihmiselämän.” Uudenlainen materiaalin käsittely ja inhimilliset ihmisyyden kuvaukset toivat nopeasti Pyykölle tunnustusta ajan taidekilpailuissa ja näyttelyissä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Pyykkö sai Suomen Arvostelijain Liiton vuosittain jakaman Kritiikin kannukset -palkinnon vuonna 1968 ensimmäisenä kuvataiteilijana. Jo vuonna 1966 oli Pyykölle myönnetty Valtion taidepalkinto, joita sittemmin seurasi useita, kuten muitakin palkintoja ja tunnustuksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Uusi Suomi julkaisi vuonna 1967 Helsingissä Galerie Artekissa pidetystä Pyykön debyyttinäyttelystä ylistävän kritiikin, jossa E.J. Vehmas kuvaa näkemäänsä seuraavasti:

“Ei ole helppo luonnehtia Pyykön ominaislaatua eikä myöskään sijoittaa häntä vanhoihin kategorioihin niin kuin realismiin, romantiikkaan tai surrealismiin, koska hän tuntuu edustavan niitä kaikkia. Hänen luova mielikuvituksensa liikkuu vapaasti omia ratojaan. Yleisenä piirteenä on kuitenkin inhimillinen lämpö ja vahva elämän tuntu, jotka hän saa aikaan muokkaamalla vanhoja koneiden kappaleita ja patinoimalla niitä maalarin taidolla ja aistilla. Tunteen herkkyys ilmenee myös hänen tavassaan rinnastaa ja sommitella keskenään eri aineksia, niin että ne saavat suggestiivista ilmettä. Siinä hän osoittaa varmaa taiteellista vaistoa samoin kuin rakenteen sommittelussa, joka on harkitun tasapainoinen ja mahdollisimman yksinkertainen, niin että ilmaisu selkenee vaikuttavaksi.”

Ekologisuus, kierrätys ja materiaalien uudelleenkäyttö ovat tänä päivänä aiheina ajankohtaisempia kuin koskaan, mikä tekee Matkalla -66 -näyttelystä erityisen ja aiheiltaan puhuttelevan.

Matkalla -66 -näyttelyssä on esillä Kimmo Pyykön uran alkuvaiheen ja rautakauden teoksia 1960-luvulta Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmista Porin taidemuseosta, Kansallisgalleriasta/Ateneumin taidemuseosta, Sara Hildénin säätiön kokoelmista, Amos Rexistä, Jeppe Lahtisen kokoelmasta, Kuntsin modernin taiteen museosta, Turun taidemuseosta ja Taidesäätiö Merita sr:n kokoelmasta.

Näyttelyssä on esillä Kimmo Pyyköstä kertova haastatteludokumentti Korvenperältä kuvanveistäjäksi (Kimmo Pyykkö -taidemuseo & Harjula Production yhteistuotanto).

Kimmo Pyykkö: Matkalla –66 on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 16.10.2021 – 30.1.2022.

Kimmo Pyykkö: Matkalla –66 -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 25.9.2021 – 9.1.2022.

Kimmo Pyykkö: Napoleon, 1968, rauta. Omistaja Maire Gullichsenin taidesäätiö. Kuva: Porin taidemuseo

Lyhytdokumentti “Kimmo Pyykkö – Korvenperältä kuvanveistäjäksi” (kesto: 15:28) on kokonaisuudessaan nähtävissä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Matkalla -66 -näyttelyssä sekä verkkosivuillamme.

Kimmo Pyykkö: Matkalla –66 Korvenperältä kuvanveistäjäksi (kesto 1:37) Suunnittelu ja editointi Heikki Mäenpää & Essi Heinonen. Harjula Production & Kimmo Pyykkö -taidemuseo yhteistuotanto 2021.

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö ja Tuomittu

Kimmo Pyykkö ja teoksensa Tuomittu, rauta, 1968. Jeppe Lahtisen kokoelma. Kuva: Studio Pelisalmi Oy

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste