Kimmo Kaivanto, Monumentti muistomerkille
Kimmo Kaivanto, Monumentti muistomerkille

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia

Näyttelyt, Menneet näyttelyt
  • Aikuiset 8/6 € tai Museokortti
  • alle 18-v. 0 €

Kimmo Kaivanto (1932–2012) aloitti taiteilijanuransa 1950-luvulla ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1959 Helsingissä. Tampereella syntynyt ja varttunut taiteilija kasvoi Näsijärven järvimaiseman lähellä ja myöhemmin 1960-luvulta saakka vietti kesiään Tarjannevedellä sijaitsevalla kesäpaikallaan Arkkusaaressa. Vesi, taivas, horisontti sekä sammaleiset ja jäkäläiset kalliot olivat keskeisiä luonnon elementtejä myös Kaivannon töissä. Lempinimi “Sininen ajattelija” kuvastaa sinisen värin merkitystä ja sanomaa Kaivannon uralla.

Näyttely toteutetaan yhdessä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa. FT Kimmo Sarje kuratoi kokonaisuuden.

Politiikka ja poesia

”Kimmo Kaivannon taiteessa yhteiskunnallinen kysymyksenasettelu, kyseenalaistaminen ja poliittiset kannanontot tulivat keskeiseksi 1960-luvun lopulla. Hänen piirroksissaan, serigrafioissaan, kollaaseissaan, veistoksissaan ja maalauksissaan maapallon ekologinen tila, suurvaltapolitiikka, militarismin ja totalitarismin kritiikki nousivat etualalle. Hän ei kuitenkaan julistanut valmiita vastauksia, vaan tarkasteli polttavia ongelmia kompromissitta taiteen keinoin. Terävä kritiikki ja hiottu käsityö ovat erottamattomat Kaivannon työssä, kun hän ironian ja käsitteellisen leikin siivittämänä muotoili kuvallisia oivalluksiaan. Taiteilijan virtuositeetti ja teosten visuaalisuus johdattelevat katsojan keskusteluun huolimatta ennakkoasenteista.

Taidemuseon ensimmäisen kerroksen sali, jossa esitellään pääasiassa Kaivannon piirroksia ja luonnoksia, vie taiteilijan kuvallisen ja yhteiskunnallisen ajattelun lähteille. Toisen kerroksen salissa keskitytään sekä poliittisen serigrafian iskevään eleganssiin että veistosten, maalausten ja kollaasien hämmentävään runouteen”, FT Kimmo Sarje, näyttelyn kuraattori.

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia -näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 17.9.2022 – 8.1.2023

Kimmo Kaivanto, Monumentti muistomerkille

Kimmo Kaivanto: Monumentti muistomerkille, 1970, serigrafia, 70 x 50 cm. Kimmo Kaivanto säätiö. Kuva: Jussi Koivunen

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste