Vinkkejä museokäyntiin 7-12-vuotiaille

Jussi TwoSevenin näyttelyyn All Is One

  Kuvataiteilija Jussi TwoSevenin näyttely All Is One esittelee hänen kankaalle ja suoraan seinälle maalaamiaan teoksia sekä hänen animaatioitaan. Hän kuvaa teoksissaan villejä metsän eläimiä sekä urbaaneja kaupunkiympäristöjä. Näyttelyn nimi All Is One [Kaikki on yhtä] käsittelee ihmisen ja luonnon vuorovaikutussuhdetta, sitä kuinka kaikki liittyy toisiinsa. Jussi TwoSeven (s.1983 Espoo) on helsinkiläinen katutaidetaustainen kuvataiteilija, jonka taiteelliset juuret ovat graffitissa ja katutaiteessa. TwoSeven on tunnettu eleganteista ja fotorealistisista maalauksista ja installaatioista, joissa lukuisat yksityiskohdat on maalattu spraymaalilla ja sabluunoilla. TwoSeven on yksi nykyhetken tunnetuimmista suomalaisista muraalimaalauksia tekevistä kuvataiteilijoista Suomessa.
 

Aloita tutustumalla näyttelyyn

Tutustu näyttelyyn taidemuseossa paikan päällä tai verkkonäyttelyyn. Valitse sen jälkeen itsellesi sopivin tehtävä! Voit tehdä yhden tai kaikki tehtävät aikuisen tai ystävän kanssa. Tehtävät on suunniteltu lukutaitoisille 7-12-vuotiaille ja perheen pienimmille aikuisen seurassa.
 

Juttelutehtävä

Jussi maalaa suomalaisessa luonnossa liikkuvia villieläimiä.
  • Mitä erilaisia eläimiä löysit verkkonäyttelystä?
  • Löysitkö verkkonäyttelyn sivuilta linnun, jonka Jussi on maalannut taidemuseon toiseen kerrokseen? Tämä lintu tarkkailee kuusimetsässä, huhuilee ja saalistaa hiiriä ja myyriä. Sillä on tarkka katse, pyöreät keltaiset silmät ja pieni koukkunokka.
  • Minkä linnun Jussi maalasi? Vielä yksi vinkki.  Se on yksi Suomen suurimmista linnuista, ja niitä on vaikea nähdä luonnossa.
  • Tämä tehtävä saattoi olla vaikea, mutta älä huoli! Nyt olet oppinut tunnistamaan yhden lintulajin. Sen latinan kielinen nimi on vaikea sanoa –  Strix Nebulosa. Kokeilepa lausua se!
  • Kokeile vielä huhuilla eli matki linnun ääntä. Se on hauskaa!
Jussin näyttelyn nimi All Is One tarkoittaa suomeksi Kaikki on yhtä eli ihmiset ja eläimet elävät yhdessä. Jussille on tärkeää, että suomalainen luonto voi hyvin, ja että tulevaisuudessa lapset näkevät myös taidemuseon seinään maalatun linnun luonnossa, ihka elävänä. Jussi haluaa suojella arvokasta maapalloa, joka tarjoaa elämänedellytykset eläimille ja ihmisille.
 

Piirrostehtävä

Arvaat varmaankin ettei Jussin todellinen sukunimi ei ole TwoSeven vaan se on hänen taiteilijanimensä. TwoSeven on englantia ja tarkoittaa numeroita two=2 ja seven=7. Numeroyhdistelmästä muodostuu Jussin logo, tavallaan taitelijan signeeraus, joka löytyy useista Jussin teoksistakin. Numeroyhdistelmä 27 on Jussin syntymäajassa, mutta myös hänen syntymäkaupunkinsa Espoon Viherlaakson postinumerossa. Vieressä on Jussin logo. Löydätkö siitä numeroyhdistelmän 27?
  • Mikä on syntymäaikasi? Kirjoita se paperille.
  • Mikä on kotikatusi postinumero? Löydät sen sinulle lähetetystä kirjeestä tai kortista. Postinumero on viisi numeroinen. Vois käyttää apuna Postin postinumerohakua, Kirjoita postinumero paperille.
  • Vertaa syntymäaikaa ja postinumeroa.
  • Valitse sitten kaksi samaa numero, jotka ovat numerosarjoissa.
  • Suunnittele numeroista oma logo.
Jussi TwoSeven on tehnyt katutaidetta, ja logon ja nimimerkin käyttö juontaa juurensa graffitikulttuurista. Graffitimaalauksissa ei käytetä omaa nimeä, koska tekijät haluavat pysyä salassa.
 

Ulkoilutehtävä

Lähde aikuisen tai ystävän kanssa ulos luontoon tai lähipuistoon tarkkailemaan lintuja. Lintujen tarkkailussa on tärkeää olla hiljaa ja kuunnella. Olepa hetki liikkumatta ja laita korvat hörölle!
  • Pian kuulet lintujen viserrystä. Miten linnun visertävät? Kokeile matkia linnun viserrystä tai laulua.
  • Lintuja on erilaisia, mutta miten lintuja voi tunnistaa? Kyllä aivan oikein! Linnun laulusta, höyhen peitteestä, nokan muodosta ja tietenkin koosta.
  • Kuinka monta erilaista lintua näet?  Lintujen tarkkailussa voi olla apuna kiikarit, mutta omatkin tarkat silmät riittävät!
Lintujen tarkkailussa on tärkeää olla kärsivällinen, koska linnut saattavat olla lehtien ja oksiston piilossa. Pian kuitenkin huomaat, että linnut hyppelehtivät oksistossa, kuopivat nokalla maata ja tietenkin lentävät. Jos haluat oppia tunnistamaan lintuja, poikkea kirjastosta hakemaan lintukirjoja tai tutki lintuja yhdessä aikuisen tai ystävän kanssa verkkosivuilta. Linkkivinkki BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
 

Askartelutehtävä

Jussi käyttää maalaamisen apuna sabluunaa ja spraymaalia. Oletko sinä kokeillut koskaan maalaamista sabluunan eli mallin läpi? Malli tehdään piirtämällä paperille tai pahville kuvio, joka leikataan pois. Aukon läpi töpötellään maalia alla olevalle paperille. Haluatko kokeille? Tehdäänpä yhdessä sellainen! Seuraa ohjeitamme yhdessä aikuisen tai ystävän kanssa, mutta aluksi katso video, jossa Jussi maalaa lintua taidemuseon seinään. Katso video  Tähän tehtävään tarvitset paksua paperia tai kartonkia, sakset, askartelumaalia ja vaahtomuovipalan tai maalauspensselin.
  1. Piirrä paperille linnun ääriviivat tai joku muu valitsemasi muoto tai hahmo. Käytä paksumpaa paperia, pahvia tai piirtoheitinkalvoa sabluunan tekemiseen.
  2. Ota sakset ja leikkaa linnun vartalo pois niin, että seuraat ääriviivan sisäreunaa. Ole kärsivällinen, aukon leikkaaminen on askartelutehtävän vaikein vaihe!
  3. Nyt sinulla on sabluuna eli malli valmiina. Ota seuraavaksi toinen paperi ja aseta sabluuna paperin päälle. Voit laittaa teippiä paperin kulmiin niin se pysyy paremmin paikoillaan.
  4. Pursota pestävään astiaan askartelumaalia ja ota sitä vähän vaahtomuovipalaan tai maalauspensseliin.
  5. Töpötä maalia aukon läpi alla olevalle paperille. Nosta sabluuna pois ja tadaa – allaolevalle paperille jäljentyi sabluunaan leikkaamasi kuvio! Anna maalin kuivua.
Taideteoksesi on valmis. Paljon onnea! Nyt voit maalata sabluunan läpi linnulle ystävän tai jatkaa tehtävää piirtämällä linnulle ystävän tai metsämaiseman.
Lapsia Kimmo Pyykkö -taidemuseon piirustustyöpajassa.

Lapsia Kimmo Pyykkö -taidemuseon piirustustyöpajassa.

Jussi TwoSevenin näyttely All Is One Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 25.1. – 17.5.2020.

Jussi TwoSeven, 27- Our World, 2019. Akryyli ja spraymaali kankaalle. Kuva: Jussi TwoSeven.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste