Näyttelyyn liittyvät tehtävät yläkoululaisille
Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn näyttelyssä Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta tarkastellaan esimerkein, miten paikallinen julkinen taidekokoelma syntyy ja karttuu.
Julkinen taide on esillä siellä missä ihmisten arki on: kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, terveysasemilla ja puistoissa. Taide tuo väriä ja ilo arkeen kaikille kaupunkilaisille. Julkinen taide lisää taiteen kokemisen yhdenvertaisuutta ja se on kaikkien katsottavissa ja koettavissa.
Kangasalan kaupungin taidekokoelmaan kuuluu n. 530 taideteosta. Taidekokoelmaa on kartutettu viimeisten viiden vuosikymmenen ajan. Tarkkaa tietoa ensimmäisestä taidehankinnasta ei ole, mutta kokoelman vanhimmat maalaukset ovat 1890-luvulta. Taideteoksia on ostettu suoraan taiteilijalta, niitä on saatu lahjoituksina ja niitä on tilattu suoraan tiettyyn rakennukseen esim. kouluihin.
Taidehankinnoista eli ostoista ja tilauksista päättää nykyisin kaupunginjohtajan nimeämä työryhmä. Kaikki uudet taidehankinnat valitaan tarkkaan ja harkiten. Uusien taideteosten pitää läpäistä tietty kriteeristö, jotta se voidaan ostaa ja liittää osaksi kokoelmaa. Ennen yksittäiset henkilöt päättivät hankinnoista. Taidekokoelma karttuu myös lahjoituksin. Silloin hankintapäätökseen pyydetään lausunto kuvataiteen asiantuntijalta, joka arvioi taideteoksen laadun. Taideteokset omistaa Kangasalan kaupunki, joka myös huolehtii kokoelmasta. Kaikki taidekokoelman teokset on kirjattu teosluetteloon. Luettelossa on tekijästä, teoksen koosta ja tekniikasta sekä mitat. Kaikki teokset myös kuvataan. Teosluettelossa on myös merkintä sijaintipaikasta. Taidekokoelman teoksia on esillä päiväkodeissa, kouluissa, toimistohuoneissa, puistoissa ja terveysasemilla.
Kangasalan taidekokoelmassa on eri tekniikoin toteutettuja teoksia: maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa ja tekstiilitaidetta. Osa teoksista on tiettyyn paikkaan tehtyjä moniosaisia teoksia esimerkiksi Anssi Kasitonnin teos Spektri (2020) Vatialan koulussa. Kaupungin taidekokoelmassa on paljon edustusmuotokuvia. Perinteet ovat vuosikymmenien ajan määritelleet hankintoja, ja siksi kokoelmassa on paljon muotokuvia kunnanjohtajista ja muista päättäjistä. Kunnan- tai kaupunginjohtajan muotokuva on kunniaosoitus työtä tehneelle henkilölle. Taidekokoelmaan hankitaan myös teoksia, jotka jollakin tapaa tuovat esille paikkakunnan luontoa, maisemia tai merkittäviä paikkoja.
Paikallisuus ja sen ominaispiirteet korostuvat kokoelmassa. Myös monet taiteilijoista asuvat paikkakunnalla tai lähialueella. Kuvista kokoelmassa-näyttelyssä on esillä teoksia kuvataiteen ammattilaisilta sekä paikallisilta että pirkanmaalaisilta. Lähes kaikilla näyttelyn taiteilijoista on kuvataiteen koulutus. Kuvataiteilijaksi opiskellaan yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Opinnot kestävät keskimäärin 4-6 vuotta. Vapaan taiteellisen työn ohessa tehdään usein opetustöitä tai muita projektihankkeita. Kuvataiteilijan teoksia on esillä gallerianäyttelyissä, verkkonäyttelyissä ja taidemuseoissa, jossa näyttelyn ohjeistapahtumissa esim. taiteilijatapaamisissa tekijät kertovat ammatistaan ja taideteoksista.
Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta on koottu kokoelmasta, jonka teokset ovat esillä ensimmäistä kertaa taidemuseossa. Näyttely on ripustettu taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 3.1.2021 asti.
Seuraavat tehtävät liittyvät näyttelyyn.
Tehtävät Aloita tästä Tutustu näyttelyyn taidemuseossa tai näyttelyn mediapankkiin ja lue tiedote.
Nämä tehtävät voi tehdä kotona tai koulussa
Erilaiset museokokoelmat Etsi esimerkkejä taidekokoelmista. Mikä kokoelma on? Millaisia taidekokoelmia löydät Pirkanmaalta? Vertaa kokoelmien laajuutta ja teosmäärää? Missä kokoelmat ovat esillä? Kuka vastaa teosten hoidosta?
Tutustu taiteilijaan Anssi Kasitonni on yksi näyttelyn taiteilijoista, jonka teos Diana on myös valittu kuvagalleriaan. Etsi lisätietoa taiteilijasta. Millä erilaisilla tekniikoilla Kasitonni tekee taidetta?
Tutustu teokseen Valitse mediapankista yksi sinua kiinnostava teos ja pohdi seuraavia kysymyksiä. Mitä mielestäsi kuvassa tapahtuu? Ketä kuvassa on? Millaisia tunteita teos sinussa herättää? Millaisia muotoja teoksessa on? Entäpä värejä?
Lähde liikkeelle Etsi kaupungista julkisia veistoksia. Millaisia veistoksia, seinämaalauksia tai muistomerkkejä löydät? Missä ne sijaitsevat? Vertaile teosten kokoa ja materiaaleja.
Nämä tehtävät voi tehdä taidemuseossa näyttelyvierailun yhteydessä
Etsi ja löydä Kiertele näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa. Valitse näyttelysalista kaksi maisemaa esittävä taideteos. Etsi teoslapusta tekijän ja taideteoksen tiedot. Mitä niistä saa selville? Mitä eroa teosten välillä huomaat?
Katso ja kuvaa Kaarlo Vuori (1863-1914) oli Tampereen ensimmäinen ammattitaiteilija ja aikansa pätevimpiä muotokuvamaalareita. Ruoveteläinen opiskeli ammattiinsa Helsingissä, Pariisissa ja Berliinissä 1880-90-luvuilla. Lahjakas maalari suunnitteli myös lavasteita työväenteatterille. Vuori maalasi paikallisia porvariston muotokuvia ja muita merkkihenkilöitä. Näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on Fredrik Björkqvistin muotokuva vuodelta 1894. Hän toimi kauppiaana Tampereella ja Kangasalla. Ota itsestäsi selfie, jossa tavoittelet samaa tunnelmaa ja asentoa. Jaa kuva Instagramissa ja käytä #kuvistakokoelmaksi #opimuseossa
Tutustu teokseen Etsi näyttelyn toisesta kerroksesta Samuli Heimosen teos Vartija (2012) ja pohdi seuraavia kysymyksiä: Mitä näen? Mitä mielestäsi kuvassa tapahtuu? Ketä kuvassa on? Millaisia muotoja, valoja ja varjoja teoksessa on? Entäpä värejä? Millaisia tunteita teos sinussa herättää? Katso tehtävän päätteeksi näyttelyn videosarjassa taiteilijan puheenvuoro, jossa Heimonen kertoo lukiolla sijaitsevasta Salaisuus säilyy -teoksesta.
Tekniikka Näyttelyn toisessa kerroksessa on esillä taidegrafiikkaa 1950-luvulta alkaen. Etsi näyttelystä kaksi teosta, joiden valmistumisvuosien välillä on vähintään 40 vuotta. Vertaile teoksia. Mitä eroja huomaat esim. teosten aiheessa ja värimaailmassa?
Äänestä ja vaikuta! Omaa suosikkiteosta voi äänestää taidemuseossa. Äänestäneiden kesken arvotaan palkintoja mm. Museokortti vuodeksi ja kirjapalkintoja. Tule katsomaan näyttelyä ja äänestä oma suosikkiasi!
Morten Juvetin grafiikkaa on esillä Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä.
Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste