Sirkusväkeä -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.2. – 22.5.2022.

Yleisöluento: Sairaalaklovnit ja Sorin Sirkus sairaiden lasten ja nuorten ilona ja tukena

Työpajat ja luennot
  • Vapaa pääsy

Sairaalaklovnit ja Sorin Sirkuksen sairaalatoiminnassa pitkään mukana ollut sirkusohjaaja Tytti Vuolle sekä Sorin Sirkuksen tuottaja Katja Timlin kertovat sirkustoiminnasta sairaalaympäristössä torstaina 17.3. klo 17:30-19. Illassa nähdään varmasti myös jokunen sirkustemppu, mitä voi koittaa itsekin!

Sairaalaklovnit ry ja Sorin Sirkus ry tekevät tärkeää yhteistyötä TAYS:in lasten ja nuorten sairaalan kanssa.

Sairaalaklovnit ovat ammattitaiteilijoita, jotka Sairaalaklovnit ry on kouluttanut toimimaan vaativassa sairaalaympäristössä. Klovnitohtorit kiertävät lastenosastoilla viihdyttäen ja ilahduttaen pieniä potilaita ja heidän perheitään. Sairaalaklovnit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle, vapauttavalle naurulle ja hulluttelulle keskellä sairaalan arkipäivää.

Iloinen muisto sairaalaklovnien käynnistä kantaa pitkälle ja auttaa sairaalakokemuksen käsittelyssä myös jälkikäteen. Pitkäaikaispotilaille uuden kohtaamisen odottaminen ja tieto siitä, että klovniystävät tulevat aina tervehtimään, muodostavat ainutlaatuisen tuen ja siteen sairaalassaoloajalle.

Sairaalaklovnitoiminta aloitettiin vuonna 2002 Helsingissä Hyksin lasten- ja nuortensairaalassa ja se on nykyään valtakunnallista. Toiminta on säännöllistä ja laajaa, ja kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on 3-5 toimintapäivää viikossa.

Sorin Sirkuksen sirkusohjaajat ovat vierailleet TAYS:in pienten potilaiden huoneissa ja yhteisessä leikkitilassa tarjoten mahdollisuutta monenlaiseen sirkusharjoitteluun huomioiden jokaisen jaksamisen ja toimintakyvyn. Koronapandemian aikana osastokäynnit on jouduttu perumaan ja sairaalalle on sirkuksella tehty useita pieniä sirkusharjoitteluun ohjaavia videoita.

Kahtena vuotena Sorin Sirkus on myös esiintynyt joulun alla sairaalan pihassa. Lapset ovat seuranneet sirkustaiturointia ikkunoiden kautta. Viime joulun suurin yllätys oli lastenosaston edessä lentävä norsu!

Sorin Sirkus järjestää myös pitkäaikaisessa sairaalahoidossa olevien lasten perheille perheleirejä. Leirit mahdollistavat irtiottoa arjesta ja tukevat perheen sosiaalisia vuorovaikutussuhteita. Perheleireillä pidetään hauskaa ja testataan omia rajoja turvallisesti yhdessä ja erikseen eri sirkuslajien kautta.

Sorin Sirkuksen ja Sairaalaklovnien yhteistyöllä saadaan tarjottua tasaisesti toimintaa TAYS:in lastenosastoille. Toiminta tuottaa hyvää mieltä, naurua sekä onnistumisen kokemuksia ja antaa lapsille mahdollisuuden hetkeksi unohtaa sairautensa. Toiminnan mahdollistaa Tampereen lastenklinikan tuki ry.

Sairaalaklovnit ry

Sorin Sirkus

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry

Sirkusväkeä -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.2. – 22.5.2022.

TAYS 2021