Vinkkelipukista äänikertamalleihin – yli 150 vuotta urkuja Kangasalla -näyttely Kangasala-talossa 11.5.-27.6.2021.

Vinkkelipukista äänikertamalleihin – yli 150 vuotta urkuja Kangasalla

Näyttelyt, Menneet näyttelyt
  • Vapaa pääsy

Kangasalan keskustassa on punatiilinen ryhdikäs tehdasrakennus, jonka sisuksissa on syntynyt yli tuhannet kirkkourut. Kangasala-taloon avautuva näyttely raottaa urkurakentamisen historiaa esittelemällä työvälineitä, fasadikuvia ja eri työvaiheita. Urkujen valmistaminen on vaatinut erityistä ammattitaitoa useilla eri ammattialoilla ja eri työvaiheissa.

Kangasalan urkutehdas (1843-1983) ja Kangasalan urkurakentamo Oy (1983-1996)

Kangasalan urkutehdas oli Suomen ensimmäinen urkutehdas ja se hallitsi aikansa urkumarkkinoita Suomessa. Tehdas oli perheyritys, toimi neljän sukupolven ajan ja valmisti vuosina 1844–1983 yli tuhannet urut. Urkutehdas oli Kangasalan merkittävimpiä vaikuttajia ja pitkään myös kunnan suurin teollinen työnantaja. Suurin osa suomalaisten kirkkojen uruista ja suuri osa Suomen koulujen harmoneista on valmistettu Kangasalla.

Kangasalan urkutehdas teki konkurssin vuonna 1983. Tämän jälkeen urkujen rakentaminen jatkui paikkakunnalla Kangasalan Urkurakentamo Oy:ssä vuoteen 1995, jolloin rakentamo toimitti viimeiset urkunsa Pirkkalan uuteen kirkkoon.

Kangasala-taloon avautuvaan Vinkkelipukista äänikertamalleihin – yli 150 vuotta urkuja Kangasalla näyttelyyn on vapaa pääsy 11.5.-27.6.2021.

Näyttelyssä on esillä esineitä Kangasalan kaupungin, Kangasala-seuran, Tampereen museoiden, Elinkeinoelämän keskusarkiston, sekä Torsti Tulenheimon kokoelmista ja se on tuotettu yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa.

Näyttelyyn on vapaa pääsy Kangasala-talon avoinnaoloaikoina.