Kimmo Pyykkö -taidemuseon taideluennot syksyllä 2020 järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa ja yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Vapaa pääsy.

Riikka Juvonen: Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista

Työpajat ja luennot
To 8.10.2020 17:30-19:00
  • Vapaa pääsy

Riikka Juvonen, kirjailija, kuvataiteilija: Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista

Kirjailija, kuvittaja, kuvataiteilija Riikka Juvonen vie kuulijat taiteilijaperheen arkeen.

“Elämä on veistos – isä, kuvanveistäjä ja opettaja Mauno Juvonen olisi saattanut sanoa, jos hänellä olisi ollut tapana nakella aforismeja. Mutta ei isä ollut sellainen. Hän puhui mieluiten asiaa. Hän oli miehinen mies, nuorena Viipurin nyrkkeilijöiden mestaruustason lupaus. Sota muutti isän elämässä kaiken. Kotikarjalan menetys, evakkous ja Lapin sodassa koettu rintamatoveruus näkyivät kaikki hänen taiteessaan.

Isä muovaili ja veisti savea kuin vastoinkäymistä saaden sen lopulta asettumaan. Nuoruuden epävarmuudet muuttuivat työn hiomiseksi. Sattumille ja epämääräisyyksille ei saanut jäädä sijaa. Isä oli myös klassisen veistotaiteen perillinen. Antiikin ihanteen mukaan hän pyrki kohti täydellisyyttä mieluummin kuin kikkaili uutuudella.

Evakkopojan taustasta ehkä johtui sekin, että isä hankki itselleen opettajan ammatin. Taiteilijan taloudellinen epävarmuus ja toistuva arvostelun kohteena oleminen ahdistivat. Silti isä eli ateljeessaan – ja metsällä, missä hän oli niin ikään elementissään. Muistan lapsuudestani hänet yhtä lailla painelemassa suurin vahvoin peukaloin savimöykkyä kuin palaamasta havun ja nuotiosavun tuoksuisena kotiin eräretkeltä.

Yhtä kaikki isä oli tekijä, jonka monumentaalisen selkeä ja yksinkertainen Kuusamon sankaripatsas on juuri niin koskettava ihmisyyden muistomerkki kuin olla voi! “ – Riikka Juvonen

Luento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa ja yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta -näyttely on esillä taidemuseon kahdessa kerroksessa 19.9.2020 – 3.1.2021.

Lue lisää näyttelystä ›

Ohjeet turvalliseen museovierailuun

Turvallinen näyttelykäynti ›

Riikka Juvonen isänsä Mauno Juvosen kuvaamana.