Matti Mikkolan maalaus Sinistä ja vihreää vuodelta 1967.
Matti Mikkolan maalaus Sinistä ja vihreää vuodelta 1967.

Kohtauspaikkana Kangasala

Menneet näyttelyt, Näyttelyt

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn 2017 näyttely nostaa Kangasalan pääosaan. Näyttelyn taiteilijoita ja taideteoksia yhdistää paikkakunnan lisäksi vahva taiteellinen osaaminen ja vuoropuhelu mallin, maiseman tai oman sisäisen maailman kanssa. Teosten teemat liikkuvat tutuista maisemista tunnettujen henkilöiden muotokuvien kautta nykyään täällä vaikuttavien taiteilijoiden hyvinkin omakohtaisiin aiheisiin.

Näyttelyssä on esillä 40 taiteilijaa ja 59 teosta. Näyttelyssä on maalauksia, veistoksia ja piirroksia sekä tekstiilitaidetta Suomen taiteen keskeisiltä nimiltä ja toisaalta Kangasalla vaikuttaneilta, täällä syntyneiltä, asuneilta tai kesiään viettäneiltä taiteilijoilta. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat 1800-luvun puolivälistä ja uusimmat teokset ovat tältä vuodelta.

Teemoista kangasalalainen maisema harjuineen nousee tietenkin pääosaan, mutta näyttelyssä on huomioitu myös muita kunnalle leimaa antavia piirteitä. Kangasalan 250 vuotta täyttävä kirkko, Terveyslähde ja Lepokoti näyttäytyvät myös taiteilijoiden kuvissa. Kirkkoa ovat kuvanneet mm. Amélie Lundahl ja Einar Ilmoni.

Magnus von Wright on luonut näyttelyn vanhimmat teokset, ajalta ennen valokuvauksen leviämistä suuren yleisön käyttöön, ovat nämä piirtäen valmistuneet maisemanäkymät Kangasalan harjuilta ja peltoaukeilta. 1900-luvun alkupuolen merkittävimmän suomalaiskuvanveistäjän Wäinö Aaltosen teoksissa mallina ollut Birgit Ahlström tunnettiin myöhemmin Kangasalla paikkakunnan kulttuurielämän aktiivisena vaikuttajana Birgit Rydmanina. Visavuoren mestari Emil Wikström puolestaan on ikuistanut aikansa merkittävän poliittisen vaikuttajan Agathon Meurmanin. Alpo Sailon mallina on istunut Gabriel Linsén, hän, joka sävelsi Pirkanmaan maakuntalaulunakin tunnetun Kesäpäivän Kangasalla.

Myös runsaasti julkista taidetta Kangasalle luonut Mauno Juvonen ja pitkään kunnassa vaikuttanut tekstiili- ja lasitaiteilija Virpi Kinnunen sirkusaiheineen ovat näyttelyssä mukana. Kangasalla syntyneitä ja muualla uransa luoneita taiteilijoita ovat Matti Mikkola, joka tunnetaan paremminkin oululaisena taiteilijana ja Helsingissä työskentelevä Hannele Kumpulainen, joka jo vauvaiässä muutti Kangasalta toiselle puolelle maata. Nuorinta sukupolvea näyttelyn taiteilijoiden joukossa edustavat sahalahtelainen taiteilija-muusikko Maria Stereo ja kangasalalaistaustainen kansainvälisestikin tunnettu valokuvataiteilija Susanna Majuri.

Kohtauspaikkana Kangasala -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.9.2017–7.1.2018. Näyttelyn on kuratoinut museon intendentti Soila Kaipiainen. Näyttelyssä on esillä 40 taiteilijaa ja 59 teosta, jotka on lainattu paikallisista kokoelmista, Kansallisgalleriasta / Ateneumin taidemuseosta, Tampereen taidemuseosta ja Hiekan taidemuseosta Tampereelta.

Näyttely on osa 100 elämystä Kangasalla, Suomi 100-juhlavuotta.

Kohtauspaikkana Kangasala -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Kohtauspaikkana Kangasala -näyttely kokosi yhteen 40 taiteilijan teokset. Kuva: Jussi Koivunen

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste