ABC-IT 2021 – Aapiskukko Tietoaikaan

Näyttelyt, Menneet näyttelyt
  • Vapaa pääsy

Aapiskukko Tietoaikaan -projekti käynnistyi Kangasalla vuonna 1987. Kangasala-talon toisessa kerroksessa 18.-31.8.2021 esillä oleva Aapiskuko Tietoaikaan -näyttely välittää tietoa ja elämyksiä siitä, kuinka tietoyhteiskuntaan siirtyminen on vaikuttanut koulumaailmaan ja oppimiskäsityksiin – mikä on nykytilanne ja mikä on tulevaisuus. Kokonaisuutta esitellään käyttäen esimerkkinä kehitystä Kangasalla.

Tähän tarjoaa hyvän mahdollisuuden Aapiskukko Tietoaikaan -projektin historia sekä teknologian luovalla käytöllä tuotetut ABC-IT -sisällöt sekä tapahtumat. Näyttely koostuu kuva- ja tekstiaineistosta, isoilla näytöillä pyörivistä videoista sekä oppimisen tukena käytetyistä vanhoista tieto- ja viestintätekniikan työvälineistä.

Aapiskukko Tietoaikaan -näyttely on osa Kangasalan koulut 150 v -juhlavuoden tapahtumia.

Näyttelyyn on vapaa pääsy Kimmo Pyykkö-taidemuseon aukioloaikoina ti-ke 11–17, to 11–19, pe-la 11–17, su 11–17 (ma suljettu).

AAPISKUKKO TIETOAIKAAN
Kehittyvä kesänäyttely Kangasala-talon 2. kerroksessa 18. -31.8.2021
Vapaa pääsy Kimmo Pyykkö-taidemuseon aukioloaikoina
Suunnittelu & Toteutus: Harjula Production
Yhteistyössä: Kangasala-talo, Kangasalan kaupunki, Kangasalan Yrittäjät, ITK 2021 – juhlakonferenssi, KAUKO Oy, Tredu / Roboreel & Roboboost-hankkeet sekä muu yhteistyöverkosto

Lisätietoja: Heikki Mäenpää info@harjulaproduction.com, puh. 050 5644777

AAPISKUKKO TIETOAIKAAN –
Luovaa osaamista ja oppimista ajanmukaisin välinein ja menetelmin

Siirtyminen tietoyhteiskuntaan sekä tieto ja viestintäteknologian nopea kehitys viime vuosituhannen lopulla merkitsi suurta muutosta koulutyössä.

Kangasalan koulutoimi on ollut yksi edelläkävijöistä avoimien oppimisympäristöjen ja ajanmukaisen osaamisen kehittämisessä suomalaisessa koulumaailmassa. Esimerkkinä tästä on vuodesta 1987 toiminut yhteistyöprojekti Aapiskukko Tietoaikaan. Kangasalta alkunsa saanut hanke suomalaisen tieto- ja viestintätekniikan koulutuskäytön kehittämiseksi.

E4 projektiryhmä ry:n ja Kangasalan Nuorkauppakamarin Kangasalan kunnan kanssa aikanaan käynnistämä projekti on tuottanut lukuisia koulutusta ja kulttuuria tukevia-tuotantoja, kirjoja, tv-ja radio-ohjelmia, multimediaa, verkkosisältöjä ja tapahtumaketjuja. Vuodesta 1997 alkaen on tuotantojen yhteyteen liitetty ABC-IT -tunnus. Tärkeänä osana projektia on ollut yhteisöllinen oppiminen sekä avoimien oppimisympäristöjen hyödyntäminen.

Toiminnan käynnistyminen mahdollistui, kun mukaan projektiin otettiin eri ikäisiä työttömiä, työharjoittelijoita sekä opinnäytetöiden tekijöitä. Jatkuvasti vaihtuvien tiimien ajanmukainen osaaminen on turvattiin tekemällä oppimisella ja jaetulla asiantuntijuudella. Monet Aapiskukko-projektin työharjoittelijat tai opinnäytetyön tekijät ovat työllistyneen ICT-sektorin avaintehtäviin.

KOULUTUSTA – JA KULTTUURIA TUKEVAT ABC-IT -SISÄLTÖ & TAPAHTUMATUOTANNOT

Aluksi avoimet oppimisympäristöt

Aapiskukko Tietoaikaan – projektin avulla pääsi osa Kangasalan koulujen oppilaista käyttämän tietokoneita ja sähköisen viestinnän välineistöä luovana työvälineenä jo heti 1980 – luvun puolivälistä lähtien. Hanke käynnistettiin ensimmäisten kotimikrojen ilmestyttyä markkinoille. Tätä ennen oli Vatialan koulussa hankittu opettajien ja oppilaiden käyttöön videokameroita, äänentoisto ja -tallennusjärjestelmiä sekä runsas ja moderni musiikkivälineistö.

Monipuolinen oppilaskeskeinen työskentely mahdollistettiin verkostoitumalla eri alueiden ammattilaisten, yritysten, vanhempien sekä Kangasalan koulutoimen kanssa. Saatua tietotaitoa syvennettiin kouluttamalla toisia kasvattajia ja oppilaita. Samalla vahvistettiin yhteisöllisen sekä projektioppimisen taitoja.

Kangasalan koulujen oppilaita esiintyi televisiossa- ja radiossa, ammattiteattereiden näyttämöillä ja erilaisilla messuilla. Pitkäjänteisen työn tuloksena alkoivat pienimuotoiset oppimiskokeilut kasvaa laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Pian ne levisivät myös seutukunnallisiksi, kansallisiksi ja kansainvälisiksi kokonaisuuksiksi.

Projektin alkuvuosien laajin hanke käynnistyi Vatialan koulun oppilaiden tehdessä lakialoitteen ksylitolin makeisveron poistamiseksi 1991. Suomen eduskunta poisti ksylitolin makeisveron vuonna 1995. Tätä ennen oli Lain synty -projektia pyydetty jatkamaan työtään Euroopan unioniin. Ensimmäinen koululaisryhmä vieraili Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tammikuussa 1996 heti Suomen liityttyä Euroopan unioniin. ”Vatialan lailla Eurooppaan”-projekti teki kansalaisvaikuttamisen historiaa huhtikuussa 1996, kun kilpailukomissaari Mario Monti otti vastaan Vatialan ala-asteen koululaisryhmän EU:n komissiossa Brysselissä. Tätä ei ollut aikaisemmin EU:ssa tapahtunut.

Ajanmukaisen osaamisen turvaaminen koulutuksessa

Syksyllä 1995 aloitti Kangasalla opetusministeriön tuella toimintansa viestinnän ja oppimisteknologian tukiyksikkö. Sen ensimmäinen kansallisen tason koulutustuotanto oli Hämeen lääninhallituksen koulutus- ja kulttuuriosaston viestinnän ja multimedian VIMMA koulutusprojekti, joka toteutettiin Mobilia-museon tiloissa syksyllä1995 sekä keväällä 1996.

Seutukunnallisen kehitysprojektin tuloksena perustettu AT- Tukiyksikkö vastasi vuoteen 2006 asti Kangasalan koulutoimen tieto- ja viestintätekniikan tuki- ja kehittämis- sekä perustietotekniikan palveluista. Tukiyksikkö ylläpiti yhteistyössä yhteysopettajaverkoston kanssa Kangasalan koulutoimen mikrotietokoneita ja verkotti koulut yhdistäen ne Kangasala tietoverkkoon.

Toiminta mahdollistui ottamalla mukaan projektiin eri ikäisiä työttömiä, harjoittelijoita sekä opinnäytetöiden tekijöitä. Jatkuvasti vaihtuvien tiimien ajanmukainen osaaminen turvattiin tekemällä oppimisella.

Elokuussa 2006 tukiyksikön tehtävät yhdistettiin osaksi Kangasalan kunnan atk-palveluja. Tätä ennen oli yksikössä työskennellyt eri pituisia ajanjaksoja yli sata henkilöä. Erilaisia opinnäytteitä oli valmistunut 1. luokkalaisten aikaansaannoksista aina diplomi-insinöörin ja tradenomien lopputöihin.

Aapiskukko Tietoaikaan -projektin sekä osana sitä toimineen AT-Tukiyksikön kokemuksia ja osaamista hyödynnetään edelleen laajasti kansallisella ja kansainvälisellä tasolla Euroopan Unionista Aasiaan. Vuodesta 1997 alkaen on koulutusta ja kulttuuria tukevien sisältö- ja tapahtumatuotantojen yhteyteen liitetty ABC-IT tunnus. Sitä hallinnoi kangasalalainen Harjula Production.

Valtakunnallista ja kansainvälistä julkisuutta saaneita esimerkkejä Aapiskukko Tietoaikaan / ABC-IT-projekteista:

– Xylitolituotteiden vapauttaminen makeisverosta Vatialan koululaisten lakialoitteen pohjalta eduskunnassa 1995
– Pyöräkypärä- ja heijastinkampanjat sekä muut liikenneturvallisuutta edistävät hankkeet
– ”Sähköinen Homma”-valistuskampanja sähköradan vaaroista
-”Kotiseutuni Kangasalla”, -kotiseutuoppimateriaalin ajanmukaistaminen
– Pirkanmaan opettajainhuone -portaali 1997
– Kangasalan lukion kansainvälistymiseen liittyneet projektit
– Kangasalan koulutoimen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia 2001-2005
– Opettajien OPE-FI- sekä paikallisohjaajakoulutus
– Osallistuminen Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa – konferenssien tapahtumatuotantoihin
– Osallistuminen Mindtrek-viikkojen tapahtumatuotantoihin
– Kansallinen tietoturvapäivä 2004, 2005, 2006 – hankkeiden sisältötyöryhmän asaiantuntijajäsenyys
– Hiiripiiri-projektin asiantuntijatehtävät
– Euroopan komission Netdays-tietoverkkoviikon tapahtumatuotannot 1999, 2000 ja 2001
– Euroopan komission Springday – nuorisotapahtumat
– “Laulu Antrean verkosta” kokonaisteos Digitaalisen Median Instituuttiin
– Kesäpäivä Kangasalla 150 vuotta merkkivuosituotanto v 2003
– Maailmannäyttelytuotannot Saksan Hannoverissa v. 2000, Japanin Aichissa v.2005 ja Kiinan Shanghaissa 2010.
– Suomalaisen koulutusosaamisen vientiin liittyvät hankkeet ja asiantuntijatehtävät
– Asiantuntija- ja tuotantotehtävät Roboreel & Roboboost -hankkeissa
– Valtakunnallisten 6AIKA-webinaarien tuotannot
– Muinainen Sarsa -tuotantokokonaisuus

Kuva: Heikki Mäenpää

Aapiskukko Tietoaikaan -näyttely on osa Kangasalan koulut 150 v -juhlavuoden tapahtumia.

ABC-IT -logo

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste