Yleisöluentosarja alkaa: Kuvanveistäjän tytär muistelee taiteilijaperheen arkea

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kaikille avoimet taideluennot syksyllä 2020 järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa ja yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Ensimmäisellä luennolla torstaina 8.10. klo 17:30 kirjailija, kuvittaja, kuvataiteilija Riikka Juvonen vie kuulijat taiteilijaperheen arkeen.
Riikka Juvonen: Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista

Riikka Juvosen teos Huvila (vas.) ja isä Mauno Juvosen muotokuva Ilmari Kanervasta (oik.) on esillä Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä. Kuvat: Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Muistatko ”Manun”? Kuvanveistäjä, rehtori ja kuvaamataidon opettajan Mauno “Manu” Juvosen, joka eläköityi Kangasalan lukion johtotehtävistä vuonna 1986. Opetusuran rinnalla Juvonen teki myös vahvaa taiteellista uraa, ja hänen tunnetuimpia tilaustöitään ovat Kuusamon sankaripatsas ja professori Gabriel Engbergin muistomerkki Tampereen taidemuseon edessä sekä lukuisat muistomerkit Kangasalla.

Taiteilijaperheessä kasvanut, kuvanveistäjän tytär on Helsingissä vaikuttava Riikka Juvonen. Kirjailija ja kuvataiteilija, jonka tuotanto on hengästyttävän laaja: yli 50 kuvitettua julkaisua, joissa on kuvitusten lisäksi Juvosen oma teksti. Riikka Juvonen avaa to 8.10.2020 klo 17.30 Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn yleisöluentosarjan poikkeuksellisessa hetkessä: hän muistelee taiteilijanperheen arkea, isää ja hänen tuotantoaan. Hetki lienee ensimmäinen, jossa saadaan ensikäden tietoa pirkanmaalaisesta kuvanveistäjästä, jonka tuotantoa harva tuntee. Yleisöluento on maksuton, kestää noin tunnin ja se järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa Kangasala-talon valtuustosalissa. Tilaisuudessa on maskisuositus.

Riikka Juvosen kuvituksia on esillä taidemuseon syksyn näyttelyssä Kuvista kokoelmaksi. Seitsemän savun peto -sadun kuvitukset on toteutettu raikkaasti vesiväritekniikalla. Myös isä Juvosen tuotantoa on esillä näyttelyssä. Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn Kuvista kokoelmaksi -näyttelyyn on poimittu maalauksia, taidegrafiikkaa, tekstiilitaidetta ja veistoksia Kangasalan kaupungin taidekokoelmasta. Julkisessa taidekokoelmassa korostuu paikallisuus ja alueellisuus sekä aiheina että tekijöinä. Lokakuussa alkava yleisöluentosarja kuuluu näyttelyn oheisohjelmaan, ja sen aikana kuullaan puheenvuoroja pirkanmaalaisista taiteilijoista, julkisesta taiteesta Kangasalla ja yleisesti sekä mitalitaiteesta. Lokakuun luennoilla teemana on taiteilijat Kangasalla ja Pirkanmaalla. Juvosen jälkeen puheenvuorossa on taidehistorioitsija Anne Paldanius, joka vie ajankohtaisen teeman äärelle: Tampereen kuvataide sata vuotta sitten.

Lokakuun yleisöluennot

to 8.10. klo 17.30-19
Kuvataiteilija ja kirjailija Riikka Juvonen kasvoi Kangasalla taiteilijaperheessä. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä ja opettaja Mauno Juvonen (1925-2010). Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista -luennolla Juvonen vie kuulijat taiteilijaperheen arkeen. Lisätietoa tapahtumasta ›

to 22.10. klo 17.30-19
Tampereen taiteilijaseura on satavuotias, ja Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä on esillä yhdistyksessä vaikuttaneiden vanhemman polven taiteilijoiden teoksia. Taidehistorioitsija Anne Paldanius kertoo, miten Tampereen koulukunta syntyi ja miltä kuvataide näytti Pirkanmaalla 1900-luvun alkupuolella. Lisätietoa tapahtumasta ›

Ilmaiset luennot järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa Kangasala-talon valtuustosalissa.

Muut maksuttomat tapahtumat lokakuussa

Torstain ilmaisilta klo 17-19
Näyttelyelämyksiä on mahdollisuus kokea maksutta. Torstaisin klo 17-19 taidemuseoon on vapaa pääsy ja etuus on voimassa Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn ajan. Näyttely on esillä 1. ja 2. kerroksessa 3.1.2021 asti.

Lasten lauantai, varjoteatterityöpaja 17.10. klo 10-12
Lokakuussa lapset ja nuoret pääsevät sukeltamaan varjoteatterin hauskaan maailmaan valmistamalla oman Valolintunsa eli varjonuken, jota liikutellaan varjokankaalla äänen siivittämänä. Valmistaminen tapahtuu joko itse leikkaamalla tai valmiista mallista, höyhenillä ja silkkipaperilla tuunaamalla. Soveltuu kaiken ikäisille lapsille, jos esim. vanhemmalta saa apua. Ilmaisen työpajan alussa on lyhyt varjoteatteriesitys. Ohjaajina Nukketeatteri Manta kapina. Lisätietoa tapahtumasta ›

Kuraattorin kierros 29.10.
Kuraattorin kierros on asiantuntijaopastus, jossa näyttelyn kuraattori, taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen kertoo, miten Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn taideteokset valittiin, ja miten korona vaikutti näyttelyyn. Kuraattorin kierros on to 29.10. klo 17.30 alkaen. Ilmaistapahtuma.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseon on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›