Yksi Suomen johtavista mitalitaiteen asiantuntijoista luennoi Kimmo Pyykkö -taidemuseossa to 19.11. klo 17.30

Kimmo Pyykkö -taidemuseon marraskuun yleisöluento järjestetään to 19.11. klo 17.30-19. Tapio Suomisen, FL, aiheena on Mitaleita vai taidetta — mitalitaiteen kaksi puolta . "Mitalitaide on kätevä laji. Mitali on pienikokoinen, helppo kuljettaa, monistettu ja siksi halpa. Mitalilla olisi siis hyvät edellytykset löytää paikkansa taiteen ystävän kokoelmissa. Taiteen sijasta mitali kuitenkin tuo yleensä mieleen urheilupalkinnot, ansiomerkit tai rahat. Entä jos mitali olisikin itsenäinen taideteos?", pohtii Suominen, joka on yksi Suomen johtavista mitalitaiteen asiantuntijoista.
Tapio Suominen: Mitaleita vai taidetta — mitalitaiteen kaksi puolta

Kuvassa Kimmo Pyykön pronssiin valettu mitali Suden hetki (2000) ja sen kaksi puolta. Kuva: Matti Vuorimaa.

Mitalitaiteen juuret ovat antiikin rahoissa, mutta varsinaisen mitalitaiteen syntymä ajoittuu 1400-luvulle. Viime vuosisadalla yleistyi niin sanottu vapaa taidemitali, jossa taiteilija tilauksen sijasta pyrkii toteuttamaan omaa taiteellista visiotaan. Nykyään monenlaiset aihe-, muoto- ja materiaalikokeilut ovat johtaneet mitalitaiteen ajoittain kauas alkuperästään.

Tapio Suominen, FL, on yksi Suomen johtavista mitalitaiteen asiantuntijoista. Suominen on Tampereen taidemuseon entinen kokoelmapäällikkö ja toiminut Suomen Mitalitaiteen Killan hallituksessa vuodesta 2004. Hän on ollut vuodesta 2012 lähtien kansainvälisen mitalitaiteen järjestön FIDEM:n hallituksessa. Tampereen taidemuseon mitalitaiteen kokoelma on Suomessa ainoa, jota edelleen aktiivisesti kartutetaan.

Yleisöluennolle on vapaa pääsy ja se järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa Kangasala-talon valtuustosalissa. Tilaisuudessa pidetään turvavälit ja taidemuseo tarjoaa tarvitseville kasvomaskit.

Ennen luentoa voi tutustua maksutta myös Kuvista kokoelmaksi -näyttelyyn ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykön mitalitaiteeseen, jota on esillä taidemuseon 3.kerroksessa.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseon on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste