Visuaalinen aikamatka Pirkanmaalla Kimmo Pyykkö -taidemuseon yleisöluennon aiheena to 22.10. klo 17.30

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn taideluennot jatkuvat torstaina 22.10. kun Anne Paldanius esittelee pirkanmaalaisia taiteilijoita ja pirkanmaalaiselle kuvataiteelle ominaisia piirteitä 1900-luvun alkupuolella.
Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.9.2020 – 3.1.2021.

Tauno Hämeranta on yksi yleisöluennon taiteilijoista. Kuvassa taiteilija maalaus Kangasalan kirkko (1960). Teos on esillä Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä. Kuva: Reetta Muranen.

Pirkanmaa kuvissa sata vuotta sitten – taidehistorioitsija Anne Paldanius vie visuaaliselle aikamatkalle alueen taiteilijoiden kanssa

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä on esillä lukuisia pirkanmaalaisia taiteilijoita yli sadan vuoden ajalta mm. Kaarlo Vuori, Kaarlo Enqvist-Atra, Reino Viirilä ja Tauno Hämeranta. Vuori tunnetaan Tampereen ensimmäisenä ammattitaiteilijana, Enqvist-Atra Lempäälän kirkon maalauksista ja Viirilä Tampereen taiteilijaseuran pitkäaikaisena puheenjohtajana ja Tampereen taidemuseon intendenttinä. Kuvataiteilijoiden tuotanto on visuaalista kulttuuriperintöä, joka kertoo pirkanmaalaisista merkkihenkilöistä ja tärkeistä paikoista ja maisemista sekä ajan taidekentästä, jota on tutkinut taidehistorioitsija Anne Paldanius.

Kuvataidetta Pirkanmaalla 1900-luvun alkupuolella -yleisöluennolla to 22.10. klo 17.30 Paldanius esitellee pirkanmaalaisia taiteilijoita ja pirkanmaalaiselle kuvataiteelle ominaisia piirteitä 1900-luvun alkupuolella. Tampereen Taideyhdistyksen (perustettu 1898) ja Tampereen Taiteilijaseuran (perustettu 1920) toiminta aktivoi alueen kulttuurielämää ja antoi taiteilijoille mahdollisuuden ammatilliseen toimintaan. Pirkanmaalaisen taiteen voimahahmo, Gabriel Engberg, toimi puheenjohtajana molemmissa yhdistyksissä ja hänen vaikutuksensa alueen muihin taiteilijoihin oli suuri. Syntyi ns. “Tampereen koulukunta”, jonka taiteilijoiden tuotantoa leimasi maltillisuus ja pitäytyminen perinteisissä aihepiireissä. Luennolla esitellään mm. Joseph Alanen, Gabriel Engberg, Martta Helminen, Kalle Löytänä, Lennu Juvela, Allan Salo, Reino Viirilä ja Tauno Hämeranta.

Taidehistorioitsija Anne Paldanius toimii näyttelykoordinaattorina Tampereen Taiteilijaseurassa ja on luennoinut yli 30 vuotta sekä kotimaisen että ulkolaisen kuvataiteen historiasta.

Yleisöluento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa to 22.10. 17.30 alkaen yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Taidemuseo tarjoaa kasvomaskit ja käsidesiä, ja turvavälit on mahdollista pitää.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn näyttely Kuvista kokoelmaksi -näyttelyyn on poimittu maalauksia, taidegrafiikkaa ja veistoksia Kangasalan kaupungin taidekokoelmasta. Julkisessa taidekokoelmassa korostuu paikallisuus ja alueellisuus sekä aiheina että tekijöinä. Luentosarjan aikana kuullaan puheenvuoroja pirkanmaalaisista taiteilijoista, julkisesta taiteesta Kangasalla ja yleisesti sekä mitalitaiteesta. Luentosarjan kolmannessa osassa marraskuussa 19.11. klo 17.30 FL Tapio Suomisen aiheen on mitalitaide ja sen kaksi puolta.

Muita tulevia tapahtumia

Kuraattorin kierros 29.10.

Kuraattorin kierros on asiantuntijaopastus, jossa näyttelyn kuraattori, taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen kertoo, miten Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn taideteokset valittiin, ja miten korona vaikutti näyttelyyn. Kuraattorin kierros on to 29.10. klo 17.30 alkaen. Ilmaistapahtuma.

Torstain ilmaisilta klo 17-19

Näyttelyelämyksiä on mahdollisuus kokea maksutta. Torstaisin klo 17-19 taidemuseoon on vapaa pääsy ja etuus on voimassa Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn ajan. Näyttely on esillä 1. ja 2. kerroksessa 3.1.2021 asti.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseon on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Ohjeet turvalliseen museovierailuun

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste