Tuomas Sopanen luennoi ryijytaiteen historiasta keräilijän silmin Kangasalla to 14.11.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo yhdessä Valkeakoski-opiston kanssa järjestää syksyllä ryijytaiteen historiaan liittyviä luentoja. Marraskuussa aiheesta luennoi varkautelainen ryijytaiteen asiantuntija Tuomas Sopanen, joka valottaa teemaa keräilyn näkökulmasta. Luennolle on vapaa pääsy ja se pidetään Kangasala-talon valtuustosalissa.
Marraskuussa 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa luennoi varkautelainen ryijytaiteen asiantuntija Tuomas Sopanen, joka valottaa teemaa keräilyn näkökulmasta.

Tuomas Sopanen, kuva: Merja Männikkö

Ryijytaiteen historiaan liittyvät luennot jatkuvat marraskuussa. Torstaina 14.11. klo 17.30 alkaen aiheesta luennoi varkautelainen Tuomas Sopanen, joka valottaa teemaa keräilijän näkökulmasta. Tuomas Sopanen on toiminut kasvitieteen professorina Joensuun yliopistossa, erikoisalanaan kasvifysiologia ja -biotekniikka. Nyt hän on eläkkeellä ja pitää luentoja suomalaisesta ryijytaiteesta ja ryijytaiteen historiasta. Hän on kirjoittanut yhdessä filosofian maisteri Leena Willbergin kanssa kirjan Ryijy elää: Suomalaisia ryijyjä 1778-2008.

Ensimmäisen kerran olin ryijyjen kanssa tekemisissä 80-luvulla, kun sisareni lupasi kutoa minulle ryijyn väitöslahjaksi ja minun piti valita malli. Ensimmäisen ryijyn ostin itse vuonna 1997 kotini seinälle, mutta varsinaisen vakavan keräilyn aloitin vasta vuonna 2005, kun silloiset 25 ryijyäni olivat näyttelyssä Heinolan taidemuseossa, kertoo Tuomas Sopanen taustastaan.

Nykyään Tuomas Sopasen kokoelmiin kuuluu 556 ryijyä. Vanhin on vuodelta 1707 ja uusin tältä vuodelta. Kokoelma kattaa tasaisesti sekä kansanomaisia ryijyjä, jugend- ja funkisryijyjä sekä moderneja ryijyjä 1950-luvulta tähän päivään.

Tuomas Sopasen luento to 14.11. klo 17.30-19.00. Luentopaikkana on Kangasala-talon valtuustosali ja luennoille on vapaa pääsy. Ryijytaiteen luennot ovat osa Riitta Nelimarkan näyttelyn oheisohjelmaa, jonka vuoksi myös Kimmo Pyykkö -taidemuseoon on vapaa pääsy luentopäivänä klo 17.00 alkaen.

Lue lisää tapahtumasta