Tarina Uhra Simberg-Ehrströmin Metsä-ryijystä aloittaa ryijytaiteen luentosarjan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa

Kimmo Pyykkö -taidemuseo yhdessä Valkeakoski-opiston kanssa järjestävät syyskaudella kaksi Riitta Nelimarkan näyttelyyn liittyvää luentoa. Ensimmäisen luennon pitää taidehistorioitsija Minna Polus to 31.10. klo 17.30-19.00. Hän kertoo Hugo Simbergin tyttärestä tekstiilitaiteilija Uhra Simberg-Ehrströmistä ja Montrealin maailman näyttelyssäkin esillä olleesta jättiläismäisestä Metsä-ryijystä. Toisen luennon aiheena on suomalaiseen ryijyn monisatavuotinen tarina. Aiheesta luennoi emeritus professori Tuomas Sopanen to 14.11. klo 17.30-19. Molempina torstaina myös taidemuseoon on vapaa pääsy klo 17-19. Varsinaisena luentopaikkana on Kangasala-talon Valtuustosali. Luennoille on vapaa pääsy ja ne ovat kaikille avoimia.
Taidehistorioitsija Minna Polus luennoi rakastetun taiteilijan Hugo Simbergin taiteilijatyttärestä Uhra Simberg-Ehrströmistä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Uhra Simberg-Ehströmin Metsä-ryijyssä on yli 300 eri värisävyä. Hän onkin sanonut hakeneensa värejä ryijyyn metsästä ajankohtana, ”jolloin sammal oli harvinaisen kaunista, intensiivisen vihreää eri vivahteissaan.” Kuva: Minna Polus

Taidehistorioitsija Minna Polus luennoi Uhra Simberg-Ehrströmistä (1914-1979), joka oli rakastetun taiteilijan Hugo Simbergin taiteilijatytär. Simberg-Ehrström teki merkittävän uran ryijytaiteen parissa. Hän oli edelläkävijä suomalaisen taiteen 1950-1960 -luvun modernismissa ja on tullut tunnetuksi erityisesti valööriryijyistään. Minna Polusta puhuttelee erityisesti ryijytaiteen uudistajan erityislaatuinen värien näkemiskyky ja hänen poikkeuksellinen sävytystaitonsa.

– Kun törmäsin taiteilija Uhra Simberg-Ehrstömin ryijyihin ja hänen väriajatuksiinsa, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Ihailen sitä sävyjen energiaa ja toisaalta taitoa yhdistää kontrastivärit harmoniaksi, taidehistorioitsija Minna Polus kertoo.

Metsä-ryijyn tarina ja Montrealin maailman näyttely

Minna Polus kertoo luennollaan Uhra Simberg-Ehrströmin tunnetuimmasta ryijystä, hänen suunnittelemastaan Metsä -ryijystä, joka on erikoinen tapaus Suomen taiteen historiassa. Jättiläiskokoinen, yli 40 neliömetrin kokoinen ryijy tilattiin vuoden 1967 Montrealin maailman näyttelyyn. Metsä-ryijyssä on yli kolmesataa eri värisävyä ja se kudottiin Suomen Käsityön Ystävissä.

– Metsä-ryijyn tarina -luennon kanssa kiertäessä tulee samaa palautetta jälkeenpäin joka kaupungissa. Kuulemaan tulleet kertovat yllättyneensä iloisesti Metsä-ryijyn uskomattomasta tarinasta. Useat harmittelevat, että heidän tuttavansa eivät olleet tulleet ryijy-otsikon ja taiteilijan tuntemattomuuden takia. Metsä-ryijy tosiaan on omalaatuinen tapaus Suomen taiteen ja tekstiilitaiteen historiassa. Siitä on mukava kerta toisensa jälkeen tulla kertomaan uusille ihmisille, pohtii Minna Polus.

Minna Poluksen luennolla tulevat tutuksi niin Uhra Simberg-Ehrström taiteilijana, hänen toimintansa Suomen Käsityön Ystävissä ja Metsä-ryijyn tarina kuin Timo Sarpanevan suunnittelema Suomen osasto Montrealin maailman näyttelyssä 1967. Minna Poluksen luento Metsä ryijyn -tarina pidetään torstaina 31.10. klo 17.30-19.

Ryijytaiteen luentosarja jatkuu marraskuussa

Luentosarjan toisen luennon aiheena on suomalaiseen ryijyn monisatavuotinen tarina. Aiheesta luennoi emeritus professori Tuomas Sopanen to 14.11. klo 17.30-19. Tuomas Sopanen, FT, on toiminut kasvitieteen professorina Joensuun yliopistossa, erikoisalanaan kasvifysiologia ja -biotekniikka. Nyt hän on eläkkeellä ja pitää luentoja suomalaisesta ryijytaiteesta. Hän on kirjoittanut yhdessä FM Leena Willbergin kanssa kirjan Ryijy elää: Suomalaisia ryijyjä 1778-2008.

Luentosarjan järjestävät yhdessä Kimmo Pyykkö -taidemuseo ja Valkeakoski-opisto. Luennot pidetään Kangasala-talon Valtuustosalissa ja ovat avoimia kaikille. Myös taidemuseon on vapaa pääsy luentopäivinä kello 17-19.