Samuli Heimonen näyttely Monesta yksi 26.1–19.5. Kimmo Pyykkö –taidemuseossa.

”Minua kiinnostaa, miten eläimiä inhimillistetään. Niissä nähdään jotain sinne kuulumatonta, ihmisten omia ongelmia, toiveita tai uhkia. Eläimet ovat kuin valkokankaita, jonne heijastetaan erilaisia kuvia.” – Samuli Heimonen

Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyssä on kaksi teemaa. Ensimmäinen käsittelee Heimosen vuonna 2015 aloittamia susi-aiheisia maalauksia. Susimuotokuviensa kautta Heimonen pohtii susien ihmisissä herättämiä ristiriitaisiakin mielikuvia. Toinen teemoista liittyy Heimosen taiteelliseen prosessiin, jonka seurauksena viimeisen vuoden aikana Heimosen eläinhahmot ovat saaneet mosaiikkimaisen käsittelyn. Näyttely on yleisölle avoinna 26.1–19.5.2019 taidemuseon kahdessa kerroksessa ja esillä on yhteensä 21 teosta vuosilta 2018–2019. Teoksista vain kaksi on ollut aiemmin julkisesti esillä.

Muotokuvissa susi

Samuli Heimosen näyttely Monesta yksi on avautunut Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Näyttelyssä on kaksi teemaa, joista ensimmäinen käsittelee Samuli Heimosen susiaiheisia muotokuvia. Sudet ovat kiinnostaneet Heimosta, koska ne ovat paitsi kauniita, myös pahamaineisia. Heimonen pohtii maalauksiensa kautta susien herättämiä ristiriitaisia ja polarisoituneita mielikuvia.

– Olen pyrkinyt teoksissani laajentamaan kuvaa sudesta tuomalla rinnalle myyttejä ja tarinoita eri kulttuureista. Viimeaikaisissa teoksissa suden rinnalla kulkee koira. Koira on saman kolikon toinen puoli. Susi on armoton, villi ja vaarallinen. Koira on kesy, ystävällinen ja uskollinen. Näiden kahden käytös on täysin erilaista, mutta alkuperä on sama, kertoo Samuli Heimonen.

Pienistä osista syntyy kokonainen kuva

Toinen näyttelyn teema liittyy Heimosen taiteelliseen prosessiin, jonka seurauksena viimeisen vuoden aikana Heimosen maalaukset ovat saaneet mosaiikkimaisen käsittelyn.

– Olin Veronassa ja päätin pysähtyä pieneen kirkkoon aivan kaupungin keskustassa. Tarkastelin pyhäinjäännöksiä vitriineissä ja suuntasin katseeni ohimennen lattiaan. Mosaiikit peittivät lattian aivan alttarin edessä. Ne olivat väreiltään hyvin yksinkertaisia: vain harmaata ja sinistä. Myös aiheet olivat hillittyjä lintuineen ja lampaineen. Eläimet oli kuvattu pelkistetysti mutta huolellisesti, muistelee Heimonen.

Oivallukset mosaiikkien äärellä johtivat oman maalaustavan muutokseen. Matkan jälkeen Heimosen teosten maalaukselliset eläinhahmot saivat ylleen mosaiikkimaisen käsittelyn.

–Viehätys maalata maalausta kuin tekisi mosaiikkia, piilee sen rakentelevassa luonteessa, pohtii Heimonen.

Myöhemmin hän alkoi maalata sekä kärsivällisemmin että kokeilevammin, ja on vienyt maalaustapaansa yhä uusiin suuntiin.

– Kuvan merkitys rakentuu nyt mosaiikin ja kuva-aiheen välille. Mosaiikin rytmistä, värityksestä ja latomistavasta tuli kiinteä osa kuvan sisältöä ja kerrontaa, toteaa Heimonen.

Monesta yksi -näyttelyn toisessa kerroksessa on lukuisia esimerkkejä sitä, mihin mosaiikkimainen kokeileva maalaustapa on johtanut. Paitsi muotokuvia, näyttelyssä on esillä myös maisema-aihe ja asetelma. Mosaiikkimainen maalaustapa on taipunut moneen.

Kuvataiteilija Samuli Heimonen

Samuli Heimonen (s. 1975) on Saarijärvellä Keski-Suomessa syntynyt ja nykyisin Jyväskylässä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Heimonen valmistui taiteiden maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2002. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä taiteilija piti vuonna 2000. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1998 lähtien niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Samuli Heimonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2008. Palkintonäyttely pidettiin Tampereen taidemuseossa ja Helsingin kaupungin taidemuseossa.

Sen jälkeen Heimonen on pitänyt useita laajoja näyttelyitä taidemuseoissa, kuten Kouvolan taidemuseossa (2016), Mikkelin taidemuseossa (2014), Saarijärven museossa (2012), Mikkelin taidemuseossa (2012), Salon taidemuseossa (2012), sekä lukuisissa gallerioissa.

Heimosen töitä on Suomen valtion ja useiden suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä yksityisten tahojen, kuten Capmanin kokoelmissa. Heimonen on palkittu Tapperien Taideseuran mitalilla vuonna 2003.

www.samuliheimonen.com

 

Johanna Kangas
museolehtori, tiedottaja
taidemuseo@kangasala-talo.fi
johanna.kangas@kangasala-talo.fi
040 773 0196
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

 

Samuli Heimosen näyttely Monesta yksi Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Samuli Heimonen: E Pluribus Unum, 2018

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste