Riitta Nelimarkan näyttely pursuaa iloa ja hehkuvia värejä – näyttely avautuu Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo, jossa Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on avoinna 21.9.2019 – 5.1.2020.
Anssi Kasitonni on yksi Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn taiteilijoista.

Riitta Nelimarkka: Donna est fragile, 2005, woolen relief.

We suffer more in imagination than in reality. (Lucius Annaeus Seneca)

Iloitsemme enemmän mielikuvituksessa kuin todellisuudessa. (Elise)

Taidemuseon kaksi kerrosta täyttävä, iloa ja väriä pursuava näyttely Bardo Bardo esittelee Nelimarkan villareliefejä, piirustuksia, grafiikkaa, maalauksia, valokuvamontaaseja, animaatioita ja lasi- sekä villaveistoksia, joista uusimmat ovat vuodelta 2019. Mukana on teoksia sarjoista Apollon, Elise loves life, Easy Living, Erootteja, The Peace Family, Alchemy Girls, Preludes ja Magique.

Nelimarkalle on ominaista taitava piirtäminen, hehkuvat, epäsuomalaiset värit, liikkeen läsnäolo ja vahva käsitys kuvallisen ilmaisun ydinseikoista. Villeissä teoksissa figuratiiviset ja semiabstraktit olennot seikkailevat ja kommentoivat elämän mysteereitä.

– Vaikka rakastan luontoa, ja se tekee minuun kaikissa olomuodoissaan suuren vaikutuksen, vielä enemmän ehkä kiinnostaa ihminen, ihmisen liikuttavuus, naurettavuus, salaperäisyys ja armoitettu kekseliäisyys.

Riitta Nelimarkalle on ominaista käsitellä vakavatkin asiat huumorin ja leikkisyyden kautta.

– Kaikki olennainen, kuten rakkaus ja taide, palautuvat mielestäni huumoriin ja iloon, kärsimyksenkin kautta oudon ilmavaan, selittämättömään iloon. Täysin huumorista kalju rakkaus tai kaikesta hauskuudesta parturoitu taide ei toimi täysillä.

Näyttelyn nimi Bardo Bardo viittaa todellisuuden ja alitajunnan rajatilaan.

– Näyttelyn Bardossa yhdistyvät luullakseni jonkinlainen omapäinen unitila ja pidäkkeetön valvetila. Siinä sulautuvat yhteen immateria ja materia sekä loputon, liikkuva keskeneräisyys ja hetkellinen, valmiin idea.

– Alitajunta itsessään ei kokemukseni mukaan ole mitään salattua utua, vaan selväjärkinen, sisäisesti johdonmukainen ja terävimmillään humoristinen Elysion, kultakaivos, joka mainiosti sopii alusväriksi taiteen tekemisen koko palettiin.

Helsingissä vuonna 1948 syntynyt professori Riitta Nelimarkka on kuvataiteilija, kirjailija ja animaatio-elokuvaohjaaja, joka on suorittanut taiteen tohtorin tutkinnon (DA) Taideteollisessa korkeakoulussa.

Hän on myös opiskellut öljymaalausta Vapaassa taidekoulussa ja Lécole des Beaux-Artissa Pariisissa, valokuvausta, elokuvaa ja taidekasvatusta Tukholman Konstfackenissa, elokuvaa Taideteollisessa oppilaitoksessa, musiikkitiedettä ja pedagogiikkaa Helsingin yliopistossa sekä pianonsoittoa ja musiikin teoriaa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

Nelimarkan runsaasti palkittuun tuotantoon kuuluu animaatioita – mm. Suomen ensimmäinen pitkä animaatio Seitsemän veljestä yhdessä Jaakko Seeckin kanssa -, dokumenttielokuvia, piirustuksia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, lastenkirjoja, jättiläiskokoisia taidetekstiilejä, fotomontaaseja ja lasiteoksia.

Hänen taidettaan on ollut esillä useilla kansainvälisillä festivaaleilla, lukuisissa biennaaleissa, museoissa sekä gallerioissa mm Shanghaissa, Venetsiassa, Pietarissa Tukholmassa, Brysselissä, Meknesissä, Pariisissa, Zürichissä, Limassa, Los Angelesissa, Dohassa ja Moskovassa.

Riitta Nelimarkka on kutsuttu nyt lokakuussa pidettävään Firenzen kansainväliseen kuvataidebiennaaleen teoksilla Les Melodieux.

Nelimarkan töihin voi tutustua myös Loviisan keskustassa sijaitsevassa Bongan Linnassa, jossa on pysyvästi esillä pari sataa työtä noin neljänkymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn oheisohjelma

Näyttelyn monipuolisessa oheisohjelmassa on syksyn mittaan tarjolla muun muassa Riitta Nelimarkan taiteilijatapaaminen, Nelimarkan animaatio- ja henkilökuvaesityksiä, ryijy-luentoja ja -kurssi, Lasten lauantai -opastuksia, Vauvan kanssa museoon -opastus, senioripäiviä sekä muita opastuksia. Tarkemmat tiedot oheisohjelmasta nettisivuiltamme.

Kutsu medialle

Riitta Nelimarkka on tavattavissa taidemuseolla. Voit varata haastatteluajan taidemuseon tiedottajalta p. 040 7730196 / johanna.kangas@kangasala-talo.fi

Näyttelynavajaiset lauantaina 21.9. klo 13.

Mediakuvat: https://kimmopyykkotaidemuseo.fi/median-materiaalipankki-riitta-nelimarkka/

Lisätietoja:

Riitta Nelimarkka
Professori
p. 050 5900 650
riitta@nelimarkka.com
www.nelimarkka.com

Johanna Kangas
museolehtori, tiedottaja
p. 040 773 0196
johanna.kangas@kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, luennot ja taidepajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa, Pirkanmaalla.

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste