Riitta Nelimarkan näyttely pursuaa iloa ja hehkuvia värejä – näyttely avautuu Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019

Omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely avautuu la 21.9. Taidemuseon kaksi kerrosta täyttävä, iloa ja väriä pursuava näyttely Bardo Bardo esittelee Nelimarkan villareliefejä, piirustuksia, grafiikkaa, maalauksia, valokuvamontaaseja, animaatioita ja lasi- sekä villaveistoksia, joista uusimmat ovat vuodelta 2019. Villeissä teoksissa figuratiiviset ja olennot, kuten Nelimarkan alter ego Elise, seikkailevat ja kommentoivat elämän mysteereitä.
Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo Kimmo Pyykkö -taidemuseossa syksyllä 2019.

Riitta Nelimarkka: Donna est fragile, 2005, woolen relief.

We suffer more in imagination than in reality. (Lucius Annaeus Seneca)

Iloitsemme enemmän mielikuvituksessa kuin todellisuudessa. (Elise)

Taidemuseon kaksi kerrosta täyttävä, iloa ja väriä pursuava näyttely Bardo Bardo esittelee Nelimarkan villareliefejä, piirustuksia, grafiikkaa, maalauksia, valokuvamontaaseja, animaatioita ja lasi- sekä villaveistoksia, joista uusimmat ovat vuodelta 2019. Mukana on teoksia sarjoista Apollon, Elise loves life, Easy Living, Erootteja, The Peace Family, Alchemy Girls, Preludes ja Magique.

Nelimarkalle on ominaista taitava piirtäminen, hehkuvat, epäsuomalaiset värit, liikkeen läsnäolo ja vahva käsitys kuvallisen ilmaisun ydinseikoista. Villeissä teoksissa figuratiiviset ja semiabstraktit olennot seikkailevat ja kommentoivat elämän mysteereitä.

– Vaikka rakastan luontoa, ja se tekee minuun kaikissa olomuodoissaan suuren vaikutuksen, vielä enemmän ehkä kiinnostaa ihminen, ihmisen liikuttavuus, naurettavuus, salaperäisyys ja armoitettu kekseliäisyys.

Riitta Nelimarkalle on ominaista käsitellä vakavatkin asiat huumorin ja leikkisyyden kautta.

– Kaikki olennainen, kuten rakkaus ja taide, palautuvat mielestäni huumoriin ja iloon, kärsimyksenkin kautta oudon ilmavaan, selittämättömään iloon. Täysin huumorista kalju rakkaus tai kaikesta hauskuudesta parturoitu taide ei toimi täysillä.

Näyttelyn nimi Bardo Bardo viittaa todellisuuden ja alitajunnan rajatilaan.

– Näyttelyn Bardossa yhdistyvät luullakseni jonkinlainen omapäinen unitila ja pidäkkeetön valvetila. Siinä sulautuvat yhteen immateria ja materia sekä loputon, liikkuva keskeneräisyys ja hetkellinen, valmiin idea.

– Alitajunta itsessään ei kokemukseni mukaan ole mitään salattua utua, vaan selväjärkinen, sisäisesti johdonmukainen ja terävimmillään humoristinen Elysion, kultakaivos, joka mainiosti sopii alusväriksi taiteen tekemisen koko palettiin.

Helsingissä vuonna 1948 syntynyt professori Riitta Nelimarkka on kuvataiteilija, kirjailija ja animaatio-elokuvaohjaaja, joka on suorittanut taiteen tohtorin tutkinnon (DA) Taideteollisessa korkeakoulussa.

Hän on myös opiskellut öljymaalausta Vapaassa taidekoulussa ja Lécole des Beaux-Artissa Pariisissa, valokuvausta, elokuvaa ja taidekasvatusta Tukholman Konstfackenissa, elokuvaa Taideteollisessa oppilaitoksessa, musiikkitiedettä ja pedagogiikkaa Helsingin yliopistossa sekä pianonsoittoa ja musiikin teoriaa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

Nelimarkan runsaasti palkittuun tuotantoon kuuluu animaatioita – mm. Suomen ensimmäinen pitkä animaatio Seitsemän veljestä yhdessä Jaakko Seeckin kanssa -, dokumenttielokuvia, piirustuksia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, lastenkirjoja, jättiläiskokoisia taidetekstiilejä, fotomontaaseja ja lasiteoksia.

Hänen taidettaan on ollut esillä useilla kansainvälisillä festivaaleilla, lukuisissa biennaaleissa, museoissa sekä gallerioissa mm Shanghaissa, Venetsiassa, Pietarissa Tukholmassa, Brysselissä, Meknesissä, Pariisissa, Zürichissä, Limassa, Los Angelesissa, Dohassa ja Moskovassa.

Riitta Nelimarkka on kutsuttu nyt lokakuussa pidettävään Firenzen kansainväliseen kuvataidebiennaaleen teoksilla Les Melodieux.

Nelimarkan töihin voi tutustua myös Loviisan keskustassa sijaitsevassa Bongan Linnassa, jossa on pysyvästi esillä pari sataa työtä noin neljänkymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn oheisohjelma

Näyttelyn monipuolisessa oheisohjelmassa on syksyn mittaan tarjolla muun muassa Riitta Nelimarkan taiteilijatapaaminen, Nelimarkan animaatio- ja henkilökuvaesityksiä, ryijy-luentoja ja -kurssi, Lasten lauantai -opastuksia, Vauvan kanssa museoon -opastus, senioripäiviä sekä muita opastuksia. Tarkemmat tiedot oheisohjelmasta nettisivuiltamme.

Lue lisää näyttelystä