Riitta Nelimarkan 7 veljestä -animaatio esitetään Aleksis Kiven päivänä torstaina 10.10. klo 12 Kangasala-talon valtuustosalissa

Aleksis Kiven päivänä 10.10. klo 12 Kangasala-talon valtuustosalissa esitetään Riitta Nelimarkan ja hänen miehensä Jaakko Seeckin tekemä kokopitkä kollaasianimaatio 7 veljestä. Kuten teatterijohtaja Lars Svedberg Riitta Nelimarkan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa avautuneen näyttelyn avajaispuheessaan sattuvasti sanoi, pitäisi tämä palkittu animaatio tulla esitetyksi ja katsotuksi Aleksis Kiven päivänä vuosittain, kuten Edvin Laineen Tuntematon sotilaskin jokaisena itsenäisyyspäivänä. Elokuvan kesto 64 min. Esitys on avoin kaikille ja maksuton.
Kimmo Pyykkö -taidemuseo näyttää Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin animaation 7 veljestä Aleksis Kiven päivänä 10.10.2019.

Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seeck: 7 veljestä

Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin kollaasianimaatio 7 veljestä on kehyskertomus seitsemän jukuripäisen, vapautta rakastavan nuorukaisen elämästä maaseudulla 1800-luvun puolivälin Hämeessä. Veljesten isä on kuollut tappelussa karhun kanssa heidän ollessa vielä pieniä. Seitsemän villin poikalapsen yksinhuoltajuus muodostaa äidille. Elokuva pohjautuu vapaasti Aleksis Kiven romaaniin Seitsemän veljestä, joka on ensimmäinen suomenkielellä kirjoitettu kaunokirjallinen teos.

Riitta Nelimarkan ja hänen miehensä Jaakko Seeck tuottivat useita pala-animaatioita 1970-luvulla. 7 veljestä, ensimmäinen koko illan animaatio, valmistui vuonna 1979, mutta käsikirjoituksen suunnittelu oli alkanut jo viisi vuotta aikaisemmin. Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seeck rakensivat yli 450 kohtausta taustakuvien sekä liikuteltavien paperihahmojen avulla. Kuvausvaiheessa henkilöhahmot animoitiin siirtelemällä pinseteillä hahmojen irtoraajoja ja jopa silmäteriä. Animaatio on herkullisia yksityiskohtia sisältävä akvarellein maalattu elokuva kaikenikäisille. Elokuvasta on tehty myös uudistettu versio, joka sai ensi-iltansa Pariisissa 2011.

Elokuva on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja ja kunniamainintoja, kuten Valtion elokuvan laatupalkinnon, Jussi-kunniakirjan ja juryn erikoispalkinnon Giffonin elokuvajuhlilla. Se oli pitkään ainoa suomalainen koko illan animaatio. Animaatioelokuvan pohjalta on syntynyt myös näyttävä kuvakirjadramatisointi. Kirja on luettavissa Riitta Nelimarkan näyttelyssä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Professori Riitta Nelimarkka on Helsingissä vuonna 1948 syntynyt kuvataiteilija, kirjailija ja animaatio-elokuvaohjaaja, joka on suorittanut taiteen tohtorin tutkinnon (DA) Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on opiskellut kuvataiteiden lisäksi elokuva-alaa Tukholman Konstfackenissa ja Taideteollisessa oppilaitoksen elokuvataiteen osastolla. Nelimarkan runsaasti palkittuun tuotantoon – animaatioiden lisäksi – kuuluu dokumenttielokuvia, piirustuksia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, lastenkirjoja, taidetekstiilejä, fotomontaaseja, veistoksia ja lasiteoksia. Hänen taidettaan on ollut esillä useilla kansainvälisillä festivaaleilla, lukuisissa biennaaleissa, museoissa sekä gallerioissa mm Shanghaissa, Venetsiassa, Pietarissa Tukholmassa, Brysselissä, Meknesissä, Pariisissa, Zürichissä, Limassa, Los Angelesissa, Dohassa ja Moskovassa.

Elokuva esitetään Kangasala-talon Valtuustosalissa 10.10. klo 12

Lue lisää tapahtumasta

Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 5.1.2020 asti.

Lue lisää näyttelystä

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste