Reidar Särestöniemen näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 3.7.-26.9.2021

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa avautuu lauantaina 3.7.2021 lappilaisen taidemaalari Reidar Särestöniemen (1925–1981) näyttely. Rakastetun, loisteliaista väreistään ja rohkean kokeilevasta ilmaisustaan tunnetun Särestöniemen tuotantoa on esillä aina 1940-luvun lopulta 1980-luvun alkuun asti. Kittilässä syntyneelle ja siellä työskennelleelle Särestöniemelle tyypillisten maisema-aiheiden sekä myyttisten eläinhahmojen, kuten Taivaanjaaran ja Ilves-aiheiden lisäksi nähdään erityisyytenä taiteilijan vähemmän tutuksi tullutta varhaiskauden tuotantoa. Särestöniemen varhaisemmat teokset avaavat taiteilijan tuotannon tuntemattomampaa puolta. Varhaistuotannon teoksista välittyy ajankuva sodanjälkeisestä suomalaisesta taiteesta, jonka uudistamiseen Särestöniemi osaltaan merkittävästi vaikutti.
Reidar Särestöniemen näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa kesällä 2020.

Reidar Särestöniemi. Suomen valokuvataiteen museon kokoelma. Kuva: Kuvasiskot

Lapin luonnon tärkeys näkyy fantasiaa hehkuvien värien ilmentämissä tuntureissa, koivikoissa, jängissä ja joenmutkissa sekä sielunkumppanuutena ja samastumisena eläinhahmoihin. Kotiseutu, pohjoinen luonto, luonnonsuojelu ja alkuperäiskulttuurin puolustaminen olivat Särestöniemelle sydämen asioita.

Näyttelyn asiantuntijana toimii kuvataiteilija, TaT Jyrki Siukonen. Näyttely on kuratoitu Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiö sr. kokoelmasta. Lisäksi teoksia on lainattu muun muassa Didrichsenin taidemuseosta sekä useiden muiden taidemuseoiden kokoelmista.

Museokävijöitä varten on tulossa käyttöön taidemuseon verkkosivuilla toimiva varauskalenteri, josta voi varata itselleen sopivan vierailuajan, mikäli kesän rajoitukset niin edellyttävät.

Opastukset, yleisöluennot, taidepajat ja muu oheisohjelma järjestetään ajankohtaisen tilanteen mukaan rajoitusten salliessa. Ajankohtaiset tiedot löytyvät sivuiltamme.

Reidar Särestöniemi on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 3.7.–26.9.2021.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseo on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia. Ajankohtaiset tiedot täältä: Ohjeet turvalliseen museovierailuun.