Raili Tang maalaa ilolla ja intohimolla – näyttely avautuu Kimmo Pyykkö –taidemuseossa lauantaina

Taidemaalari Raili Tangin suurikokoisia, abstrakteja värimaalauksia esittelevä Ilolla ja intohimolla -näyttely avaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon vuoden 2016 näyttelytarjonnan. Tang on juuriltaan abstrakti ekspressionisti.
Raili Tangin näyttely Ilolla ja intohimolla nähtiin Kimmo Pyykkö -taidemuseossa vuonna 2016.

Raili Tang, 80- ja 90-luvun muraalimaalauksia. (oikea) Maalaus (valo) 1989, (vasen) Maalaus (luola) 1993. Kuva: Jussi Koivunen

Raili Tangin Ilolla ja intohimolla – abstrakteista maalauksista ja kollaaseista koostuva – näyttely levittäytyy taidemuseon ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Tangin näyttelykokonaisuus ei ole retrospektiivi, vaikka teoksia onkin neljältä vuosikymmeneltä.

– Valitessani teoksia tähän näyttelyyn pohdin paljon talon hienoa arkkitehtuuria. Olen kaupunkilainen ja viettänyt aikaani isäni ja isoisäni automaalaamossa. Minua puhuttelevat kauhtuneet aikaa nähneet pinnat, asfaltti, maalitahrat verstaan lattiassa, teollisuusalueen maailma, ”ei-kauneus”. Halusin tuoda näyttelyyn samaa karheutta, ja siksi ripustukseen valikoitui myös paljon varhaisia teoksiani.

Monokromaattisia akryylimaalauksia, tunnevoimaisia öljyväritöitä ja paperipohjaisia kollaaseja

Raili Tangin näyttely koostuu 23 suurikokoisesta maalauksesta, jotka voidaan jakaa estetiikan ja maalaustapansa perusteella kolmeen.

Näyttelyssä on esillä Tangin suuria reliefimäisiä miltei monokromaattisia akryylimaalauksia 80- ja 90-luvulta, joiden materiaalintuntu ja murrettu värimaailma puhuvat näyttelytilan kanssa samaa kieltä. Lähietäisyydeltä paljastuu maalausprosessin vaativuus: suurikokoisissa teoksissa on kymmeniä, ellei satoja värikerroksia.

Vanhimpien värikenttämaalausten rinnalla näyttelyssä hehkuvat kookkaat hyvin ilmaisuvoimaiset öljyvärimaalaukset.

– Öljyväri on kaunis, ihana maali, oikea kuningasmaali.

Tyypillistä Tangin tämän kauden teoksille on ekspressiivinen maalausote ja tunnevoimainen väripaletti, jossa liikutaan vuoroin lämpimissä ja vuoroin kylmissä sävyissä. Varsinaisia kuva-aiheita teoksissa ei ole, joskin niistä saattaa löytyä esittäviä elementtejä.

– Jossakin vaiheessa tuli tarve tehdä muotoja. Lapsena piirsin paljon malleja ja kasvoja, kuten myös Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessani vaatesuunnittelua. Maalauksiini alkoi ilmestyä naamoja.

Näyttelyn uusimpia teoksia ovat paperipohjaiset kollaasit viime vuodelta. Tang on rakentanut teokset ranskalaisesta lumppupaperin paloista ja liimaan kastetuista puuvillakankaan soiroista lattialla – suurella ilolla ja intohimolla.

– Ihminen haluaa uudistua. Aina pitää innostua, olla kuin lapsi. Näissä maalauksissa värit ovat kirkkaita karkkikaupan värejä, lyöntimetalleja – kultaa ja hopeanhohtoista – sekä mustaa, värivalintoja, jotka eivät vielä muutamia vuosia sitten olisi tulleet kuuloonkaan, kertoo Tang nauraen.

Maalauksen mysteeri

– Maalauksen pitää kätkeä joku mysteeri sisäänsä, vihjaista jostakin. Maalauksen valtit ovat väri ja materiaalisuus, niiden intensiteetti. Parhaimmillaan maalaus iskee suoraan katsojan tajuntaan, siksi pitää etsiä sellaisia maalauksia, jotka kolahtavat, painottaa Tang.

Raili Tangin (s. 1950) näyttely Ilolla ja intohimolla on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa, taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 30.1. – 21.8.2016

Raili Tang

Raili Tang asuu ja työskentelee Helsingissä. Tang aloitti taideopintonsa Vapaassa taidekoulussa (1971 – 73), opiskeli vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa (1973 – 75) ja valmistui taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1979. Ensi kerran hänen teoksiaan oli esillä Nuorten näyttelyssä Helsingissä vuonna 1976, debyyttinäyttelynsä hän piti vuonna 1980 Taidehallin studiossa. Uransa aikana Raili Tang on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen teoksiaan kuuluu moniin julkisiin ja yksityisiin kokoelmiin. Tang on toiminut opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Vapaassa taidekoulussa, Helsingissä. Joulukuussa 2015 Raili Tangille myönnettiin Pro Finlandia mitali.

Lehdistökuvat
www.kangasala-talo.fi/medialle

Johanna Kangas, museolehtori / yleisötyö, tiedotus, markkinointi
johanna.kangas@kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196

Lisätietoja:

Soila Kaipiainen, intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi
p. 050 502 1036

Raili Tang, taidemaalari
raili.tang@gmail.com
p. 050 523 8803

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala
p. 040 773 0148
www.kimmopyykkötaidemuseo.fi

Liput:
aikuiset 6 €
eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 4€
alle 18-vuotiaat maksutta

Avoinna:
ti-ke 11-17
to 11-19
pe-su 11-17
ryhmät sopimuksen mukaan, myös aamupäivisin

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Uutiskirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste