Pekka Luukkola taiteilijatapaamisessa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa to 18.10. klo 17.30

Pekka Luukkolan näyttelyssä nähdään lumoavia, sinisävyisiä maisemavalokuvia, joissa hehkuvat mystiset valoilmiöt. Valokuvan laadusta taiteen tohtoriksi väitellyt valokuvaaja kertoo taiteilijatapaamisessa torstaina 18.10. klo 17.30, kuinka taidokkaat teokset ovat syntyneet. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se sopii syyslomaohjelmaksi kaikille valokuvataiteesta ja valokuvauksesta kiinnostuneille.
Pekka Lukkolan valokuvia Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Pekka Luukkola, kuva: Laura Pekkala

Valokuvataiteilija Pekka Luukkola tuo teoksissaan esille uusia tapoja kuvata suomalaista maisemaa. Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyssä häneltä nähdään yli 20 kookasta valokuvaa, jotka ovat syntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vangitsevissa maisemissa liikutaan meren ja järvien rannoilla Ulkosaaristosta Lappiin. Lähimmät kuvauspaikat sijaitsevat Kangasalan naapurissa Kuhmoisilla.

Luukkolan valokuvat kertovat tarinan siitä, mitä kameran edessä on tapahtunut pitkän valotuksen aikana. Esimerkiksi tulen avulla hän kuvaa liikettä, ajan kulumista ja ihmisen olemassaoloa ilman näkyvää hahmoa.

– Pyrin tuomaan esiin jonkin lyhyen tapahtuman kulun, ikään kuin sen filmille tallentuneen historian. Rauhallinen sininen iltahämy, vastakohtana ihon ja tulen lämpimille sävyille, alkoi kiehtoa minua jo vuosia sitten, Luukkola kertoo.

Luukkolalle katsomiseen liittyvät elementit ovat kuitenkin vain osa teoksesta, sillä taiteilija haluaa myös pysäyttää ihmisen ajattelemaan.

– Valokuvissa näemme vain pinnan, mutta voimme ajatella sen syvyyden. Kameran avulla voimme nähdä asioita, joita emme paljain silmin havaitse, hän pohtii

Valokuvansa Luukkola tuottaa ilman digitaalisia kuvankäsittelyn efektejä. Hän on matkustanut kuviaan varten Suomen eri osissa runsaat 150 000 kilometriä. Näyttelyllään hän haluaa pysäyttää katsojan nykyelämän kiireestä hetkeksi miettimään maisemiemme arvoa.

– Kaikki kuvani on otettu Suomessa ja teoriassa ne olisi voitu kuvata milloin vain. Olemme olleet näillä seuduin kymmenentuhatta vuotta, mutta kuitenkin kallioperä ja perusmaisema on monin paikoin pysynyt samana paikoissa, joissa emme ole vielä siihen kajonneet, Luukkola pohtii.

Pekka Luukkola (s.1968) on helsinkiläinen valokuvaaja, taiteilija ja kirjantekijä. Hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta aiheenaan valokuvan laatu ja hänen teoksiaan on huomioitu mm. Fotofinlandia-, Ars Fennica- ja Vuoden kirjavalio -kilpailuissa. Luukkolan teoksia on muun muassa Suomen valtion taidekokoelmassa sekä Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Salon taidemuseoissa sekä monissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

Nyt esille tuleva näyttely liittyy osaltaan juhlavuoteen, jolloin Pekka Luukkola täyttää 50 vuotta, ja jolloin tulee kuluneeksi 20 vuotta hänen taiteilijadebyytistään Helsingin taidehallissa.

Taiteilijatapaaminen: Pekka Luukkola

to 18.10.2018 klo 17.30. Vapaa pääsy.

Pekka Luukkola: Valokuvia

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 29.9.2018–6.1.2019

Mediakuvia kansiossa: https://www.dropbox.com/sh/g59fgocmzl30w6d/AADv9K7gJYoMLpc3Fp6uNHGLa?dl=0

Teostiedot tiedostojen nimissä mainittava julkaistaessa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pekka Luukkola
pekka@luukkola.fi
p. 0400 903377

Laura Pekkala
viestintä- ja markkinointipäällikkö, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
laura.pekkala@kangasala-talo.fi

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Avoinna ti–ke 11–17, to 11–19, pe–la 11–17, su 11–15
Sisäänpääsy 6/4 € tai Museokortti, Alle 18-vuotiaat maksutta.

Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa, 20 minuuttia Tampereelta. Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta ympäri vuoden kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.