Naisten kuvia -näyttelyn ääniopastus avaa uusia tulkintoja taiteen katsomiseen

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kevään näyttelykauden avaa Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmista -näyttely, joka on esillä 23.1.-23.5.2021. Näyttelyn yhteydessä taidemuseo toteuttaa uuden maksuttoman palvelun, ääniopastuksen, joka vie näyttelykävijän taiteen tarinoiden äärelle. Naisten kuvia -ääniopastuksiin on poimittu kymmenen (10) keskeistä näyttelyn teosta.
Naisten kuvia -näyttelyn ääniopastus avaa uusia tulkintoja taiteen katsomiseen

Ääniopastus on maksuton ja helppokäyttöinen tapa tutustua näyttelyyn. Kuva: Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Naisten kuvia -ääniopastuksissa esitellään teoksen tekijän lisäksi teosta avaava tulkinta, joka voi kytkeytyä länsimaisen kuvataiteen klassikkoteoksiin ja esitystapoihin, taiteen tyylisuuntiin tai tekijän ilmaisumuotoihin. Ääniopastus antaa kävijälle yhden mahdollisen teostulkinnan, jonka voi liittää omaan katsomiskokemukseensa. Ääniopasteiden kuuntelu voi auttaa ymmärtämään teoksen visuaalista kieltä.

Naisten kuvia -ääniopastus on koottu 10:stä keskeisestä näyttelyn teoksesta. Ääniopasteiden käsikirjoittaja on Tiina Nyrhinen, FM, kuvataidekriitikko ja pitkän linjan kulttuuritoimittaja. Nyrhinen kirjoitti näyttelyä varten mm. koloristina tunnetun Rafael Wardin Päiväosasto -teoksesta, jossa mallina on taiteilijan muistisairas vaimo sekä kansainvälisellä taiteen kentällä toimivan valokuvaaja Elina Brotheruksen tavasta olla valokuvan sekä tekijä että malli. Ääniopastuksiin on poimittu myös veistoksia mm. kuvanveistäjä Kim Simonssonin sammalpinnan saaneesta keraamisesta hahmosta. Muut ääniopastuksiin poimitut taiteilijat ovat Sirpa Alalääkkölä, Maija Helasvuo, Susanna Majuri, Stiina Saaristo, Emilia Ukkonen, Pekka Kauhanen ja Viggo Wallensköld. Taiteilijoiden teokset kuuluvat Heinon taidesäätiön kokoelmaan.

Ääniopastus on helppo, maksuton ja kuunneltavissa oleva opastuskierros, jonka kävijä voi tehdä omaan tahtiin valiten itselleen sopivimmat teokset. Kokonaisuudessaan ääniopastuskierros kestää 35 minuuttia, ja yksittäisen teoksen osuus 2-4 minuuttia. Ääniopastus on helppokäyttöinen ja toteutettu point & listen eli osoita ja kuuntele -tekniikalla. Kävijä saa ladatun laitteen asiakaspalvelusta ja laitteella osoitetaan teoksen vieressä olevaan lähettimeen, joka käynnistää ääniopastuksen automaattisesti. Laite on ilman klikkausta kuunteluvalmis. Kuunteluvahvuuden kävijä voi säätää itse. Suomenkielinen palvelu on saatavilla vain taidemuseossa.

Ääniopasteet on lukenut Outi Kotilainen ja äänituotannosta on vastannut Petrus Tuisku. Ääniopastuksen tekniikka Guide ID.

Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmista -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 23.1.-23.5.2021.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseo on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi.

Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›

Lisätietoa:

Elisa Wistuba Lorca
Museolehtori, tiedottaja
elisa.wistuba-lorca@kangasala-talo.fi
Kangasala-talo

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.