Metsäpäivä -seminaarissa puhujina Anni Kytömäki, Raisa Foster ja Pepe Forsberg

Metsäpäivänä lauantaina 11.3.2023 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa ja Kangasala-talossa pohditaan omaa luontosuhdetta metsäaiheisessa seminaarissa, näyttelyssä, työpajassa ja elokuvassa. Seminaarissa puhujina ovat Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg, taiteilija ja tutkija, FT Raisa Foster sekä kirjailija Anni Kytömäki. Seminaarin päättää Metsätöitä -näyttelyn muotoilijoiden Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin opastettu kierros ja K-Kinon esitys koko perheen Metsän tarina -elokuvasta. Lapsille on myös muuta ohjelmaa Metsäpäivänä, sillä päivä alkaa Merja Palinin ja Nina Ruokosen ohjaamalla Lasten lauantai -työpajalla.
Metsätöitä -näyttelyn muotoilijat Nina Ruokonen, Merja Palin ja Helena Vaari kutsuvat meidät kaikki Kimmo Pyykkö -taidemuseoon ja Kangasala-taloon pohtimaan omaa luontosuhdettamme Metsäpäivänä 11.3.2023.

Metsätöitä -näyttelyn muotoilijat Nina Ruokonen, Merja Palin ja Helena Vaari kutsuvat meidät kaikki Kimmo Pyykkö -taidemuseoon ja Kangasala-taloon pohtimaan omaa luontosuhdettamme Metsäpäivänä 11.3.2023. Kuva: Tuomas Ikonen

Metsäpäivä -seminaari alkaa lauantaina 11.3. 2023 klo 13 Kangasala-talon Konserttisalissa muotoilija Merja Palinin tervehdyssanoin. Metsäpäivä -seminaarin puhujina ovat klo 13.15 Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg aiheella ”Miksi metsät tarvitsevat suojelua?” ja klo 13.30 tutkija ja taiteilija, FT Raisa Foster aiheella ”Ihminen on osa luontoa”. Metsäpäivä -seminaarin aikana on omakustanteinen kahvitus Kulttuuriravintola Jalmarissa klo 14. Seminaarin päättää klo 14.30 alkava kirjailija Anni Kytömäen puheenvuoro ”Kirjailija metsässä”, joka sisältää myös Kytömäen musiikkiesityksen. Metsäpäivä -seminaari on maksuton ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

Puut puhuvat -tietokirjan toinen tekijä ja vuonna 1995 perustetun Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg valottaa uusimman metsätiedon valossa metsiemme tilaa ja ajankohtaisia suojelukysymyksiä aiheellaan ”Miksi vanhoja metsiä suojellaan?”. Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa ja ensisijaisesti uhanalaista metsää, hankkimalla omistukseensa luonnonsuojelualueita ja takaamalla niille pysyvän, luonnonsuojelulain mukaisen rauhoituksen.

Raisa Foster on tamperelainen filosofian tohtori, dosentti ja monialainen taiteilija. Hänen työskentelyään eivät kahlitse tieteen ja taiteen eivätkä liioin eri taiteiden väliset rajat, vaan hän tutkii ajankohtaisia sosiaalisia ja ekologisia kysymyksiä niin tanssin, videotaiteen kuin piirtämisenkin keinoin. Foster on tehnyt uraauurtavaa työtä ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden tutkimisessa ja menetelmien kehittämisessä taiteen ja taidekasvatuksen näkökulmista. Hänen sekä taiteellisen että pedagogisen työnsä lähtökohtana on ihmisen kehollinen maailmasuhde. Foster kertoo aiheesta ”Ihminen on osa luontoa”.

Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla, soilla ja sammalmetsissä, kuuntelee tuulta ja etsii polkuja tarinoihin, jotka saattoivat olla totta. Kytömäen esikoisromaani Kultarinta (2014) oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokkaana. Kytömäki sai teoksestaan Kaarlen palkinnon, Blogistanian Finlandian, Tulenkantaja-palkinnon sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Kytömäen toinen romaani Kivitasku (2017) on ollut suuren suosion kohteena ja voittanut niin ikään Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

Kytömäen romaaneissa metsä on tärkeä tapahtumapaikka ja toimija. Uusin teos Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Kytömäki kertoo esityksessään ”Kirjailija metsässä” metsän merkityksestä elämässään ja kirjailijan työssä, luonnonsuojelutoiminnastaan ja siitä, voiko kirjoittamalla pelastaa maailmaa. Koska musiikki on hänelle pohjimmiltaan kirjoittamista tärkeämpää, esityksen päättää ohjelmanumero pianon ääressä.

Metsäpäivä jatkuu Metsätöitä -näyttelyn muotoilijoiden Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin opastamalla kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa klo 15.15. Muotoilijoiden opastus Metsätöitä -näyttelyssä sisältyy Kimmo Pyykkö -taidemuseon normaaleihin pääsymaksuihin.

Metsäpäivän päätteeksi K-Kino esittää Metsän tarina -elokuvan klo 16. Koko perheen elokuva kertoo suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä, sitä asuttavista eläimistä ja satojen vuosien ikäisistä puista. Elokuvan on ohjannut Ville Suhonen ja Kim Saarniluoto. Liput 8 euroa.

Myös lapsille on Metsäpäivänä ohjelmaa! Metsäpäivä alkaa klo 10–12 Kangasala-talon aulassa ja Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Metsätöitä -näyttelyn muotoilijoiden, Merja Palinin ja Nina Ruokosen Lasten lauantai -työpajassa. Lasten lauantai järjestetään Kangasala-talon aulassa ja Kimmo Pyykkö -taidemuseossa, mihin osallistujilla on vapaa pääsy ­– myös aikuisille! Materiaalit ja ohjauksen saat paikan päällä, mukaan tarvitset vain aikuisen huoltajan ja uteliaan mielen, tulkaa yhdessä tutkimaan metsän monimuotoista elämää!

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on esillä 1. ja 2. kerroksissa Merja Palin, Nina Ruokonen ja Helena Vaari: Metsätöitä -näyttely 21.5.2023 saakka.

Lue lisää: kimmopyykkotaidemuseo.fi

Medialle

Mediakuvat löytyvät sivuiltamme. Kuvia ei saa rajata. Pidämme median edustajille tutustumiskierroksia näyttelyyn. Otathan yhteyttä museolehtori-tiedottajaan ajan sopimiseksi.

Lisätietoja:

Liisa Ahlfors
museolehtori, tiedottaja
040 773 0196
liisa.ahlfors@kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015-palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste