Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin Metsätöitä -näyttely avautuu Kimmo Pyykkö -taidemuseossa la 28.1.2023

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vuoden 2023 näyttelyohjelmiston avaa Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin Metsätöitä -näyttely, jonka teokset tarkastelevat yhteyttämme luontoon ja sen merkitystä taiteellisen työskentelyn lähtökohtana. Muotoilijaryhmän teokset ovat niin pinta- ja tekstiilisuunnittelua, video- ja valokuvateoksia, taidekasvatuksellisia installaatioita kuin kirkko- ja taidetekstiilejäkin. Luonnonperintösäätiö on tuottanut näyttelyn yhteyteen Ikimetsäpuodin, jonka tuotoilla suojellaan suomalaista ikimetsää.
Merja Palin, Nina Ruokonen, Helena Vaari: Metsätöitä -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 28.1.–21.5.2023.

Nina Ruokonen: Maapallonhalaamisyrityksiä, osa I, 2022. Pigmenttivedos alumiinille, 55 x 37 cm.

Metsätöitä -näyttely on kolmen muotoilijan, Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin yhteinen matka suomalaiseen metsään. Näyttelyn teokset tarkastelevat yhteyttämme luontoon ja sen merkitystä taiteellisen työskentelyn lähtökohtana. Näyttelyn muotoilijat kertovat:

”Kipinä näyttelyn syntyyn on ollut suru ja huoli metsien tuhoutumisesta ja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Kun havahdumme oman elämämme riippuvuuteen meitä ympäröivästä maailmasta, vastuu, kiitollisuus ja tarve aktiiviseen huolenpitoon planeettaamme kohtaan kasvaa. Metsät ja koko maapallon monilajinen elonkirjo ovat elämämme perusta. Olemme kietoutuneita yhteen. Suomen vanhoista luonnontilaisista metsistä on jäljellä enää muutama prosentti, ja lähes 80 % metsiemme luontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Näyttelyn missio on olla mukana puolustamassa viimeisiä vanhoja metsiämme. Näyttely rohkaisee positiiviseen aktivismiin – yhdessä toimimalla ylläpidämme elämää rakentavaa toivoa, ja hyviä asioita tapahtuu.”

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö, joka suojelee Suomen luontoa ja ensisijaisesti uhanalaista metsää, hankkii omistukseensa luonnonsuojelualueita ja takaa niille pysyvän, luonnonsuojelulain mukaisen rauhoituksen. Luonnonperintösäätiö tuottaa Metsätöitä -näyttelyn yhteyteen Ikimetsäpuodin, jonka tuotoilla suojellaan suomalaista ikimetsää. Ikimetsäpuodin tuotteissa on Merja Palinin Ikimetsä -kuosit Kaukametsä ja Tapiola. Suomen Korttipiste Oy (Karto) on lahjoittanut Ikimetsäpuotiin Merja Palinin suunnittelemat postikortit. Ikimetsäpuodissa on myynnissä myös Nina Ruokosen Ystävät -kuvakirjaa (Aarre Design, 2018).

Metsätöitä -näyttelyssä on esillä taideteollisen suunnittelijan Merja Palinin (s.1967) tekstiili- ja pintasuunnittelua, tekstiilitaiteilija ja kuvataidekasvattaja Nina Ruokosen (s. 1974) video- ja valokuvateoksia, taidekasvatuksellisia installaatioita sekä tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaarin (s. 1963) kirkko- ja taidetekstiilejä. Näyttelyssä on myös äänitaiteilija Kirsi Ihalaisen (s. 1982) äänitaideteoksia ja Kelosound-äänidesigntuotteita. Lisäksi esillä on videotuottaja Tuomas Ikosen Metsään-esittelyvideo näyttelyn muotoilijoista.

Metsätöitä on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 28.1.–21.5.2023.

Lue lisää Metsätöitä -näyttelyn muotoilijoista:

Merja Palin – Palin Design ›

Nina Ruokonen – Aarre Design ›