Malli muotokuvansa äärellä – kunnallisneuvos Jukka Mäkelä Senioripäivän tapaamisessa 14.10. klo 13

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa järjestetään kuukausittain Senioripäivä, ikäihmisten oma päivä, jolloin sisäänpääsy taidemuseoon on kaksi euroa. Päivän ohjelmassa on opastettu kierros ajankohtaiseen näyttelyyn, taiteilijatapaaminen tai muu näyttelyyn liittyvä hetki.
Jukka Mäkelä näyttelysalissa

Kunnallisneuvos Jukka Mäkelä Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä. Kuva: Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Syksyn näyttely Kuvista kokoelmaksi on koottu Kangasalan kaupungin taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 500 taideteosta maalaustaiteesta veistoksiin. Näyttelyssä on myös esillä kokoelman muotokuvia. Kunnilla ja kaupungeilla on pitkät perinteet julkisten edustusmuotokuvien tilaajina. Nämä viralliset kunnan- ja kaupunginjohtajien edustusmuotokuvat ovat jatkumo renessanssin ja 1600-luvun hallitsijoiden ja aristokratian muotokuvien perinteeseen, ja niissä on selkeästi esillä muotokuvatradiot ja -konventiot.

Kangasalan kaupunki on tilannut muotokuvia sekä valtuuston puheenjohtajista että kunnanjohtajista. Kuvista kokoelmaksi -näyttelyyn on valittu kaupunginjohtaja Oskari Auvisen edeltäjän, silloisen kunnanjohtaja Jukka Mäkelän muotokuva, joka julkistettin vuonna 2014. Muotokuvan maalasi kuvataiteilija, professori Timo Vuorikoski, jolla on laaja tilausmuotokuvien tuotanto. Maalauksen malli, kunnallisneuvos Jukka Mäkelä saapuu syksyn ensimmäiseen Senioripäivään ke 14.10. kertomaan kohtaamisestaan kuvataiteilijan kanssa. Kello 13 alkavassa tilaisuudessa Jukka Mäkelä kertoo muotokuvan syntyprosessista ja tunnelmistaan mallina olosta.

Senioripäivänä koko päivän ajan senioreiden pääsymaksu on vain kaksi euroa. Turvavälit pidetään ja taidemuseo tarjoaa halukkaille kasvomaskit.

Tulevia tapahtumia

la 17.10. klo 10-12 Lasten lauantai: varjoteatterityöpaja, vapaa pääsy
Lokakuussa lapset ja nuoret pääsevät sukeltamaan varjoteatterin hauskaan maailmaan valmistamalla oman Valolintunsa eli varjonuken, jota liikutellaan varjokankaalla äänen siivittämänä. Valmistaminen tapahtuu joko itse leikkaamalla tai valmiista mallista, höyhenillä ja silkkipaperilla tuunaamalla. Soveltuu kaiken ikäisille lapsille, jos esim. vanhemmalta saa apua. Ilmaisen työpajan alussa on lyhyt varjoteatteriesitys. Ohjaajina Nukketeatteri Mantan kapina. Lisätietoa tapahtumasta ›

to 22.10. klo 17.30-19 Yleisöluento, vapaa pääsy
Tampereen taiteilijaseura on satavuotias, ja Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä on esillä yhdistyksessä vaikuttaneiden vanhemman polven taiteilijoiden teoksia. Taidehistorioitsija Anne Paldanius kertoo, miten Tampereen koulukunta syntyi ja miltä kuvataide näytti Pirkanmaalla 1900-luvun alkupuolella. Lisätietoa tapahtumasta ›

Ilmaiset luennot järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa Kangasala-talon valtuustosalissa.

Kuraattorin kierros 29.10.
Kuraattorin kierros on asiantuntijaopastus, jossa näyttelyn kuraattori, taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen kertoo, miten Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn taideteokset valittiin, ja miten korona vaikutti näyttelyyn. Kuraattorin kierros on to 29.10. klo 17.30 alkaen. Ilmaistapahtuma.

Torstain ilmaisillat klo 17-19
Näyttelyelämyksiä on mahdollisuus kokea maksutta. Torstaisin klo 17-19 taidemuseoon on vapaa pääsy ja etuus on voimassa Kuvista kokoelmaksi -näyttelyn ajan. Näyttely on esillä 1. ja 2. kerroksessa 3.1.2021 asti.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseon on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›

Mediakuvat

Näyttelyn mediakuvat ovat ladattavissa taidemuseon materiaalipankista ›

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.