Kuvista kokoelmaksi -näyttely esittelee Kangasalan kaupungin omistamaa taidetta

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn näyttelyssä Kuvista kokoelmaksi - Kangasalan kaupungin taidetta tarkastellaan esimerkein, miten julkinen taidekokoelma syntyy ja karttuu. Julkinen taidekokoelma näyttäytyy kaupunkilaisille edustusmuotokuvina valtuustosalissa, taidegrafiikkana työhuoneissa ja terveyskeskusten odotustiloissa, kuvituksina koulujen ja päiväkotien seinillä, veistoksina puistoissa ja aukioilla sekä seinämaalauksina lähiöissä.
Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.9.2020 – 3.1.2021.

Tauno Hämeranta: Kangasalan kirkko, 1960, öljyväri. Kuva: Reetta Muranen

Kangasalan kaupungin taidekokoelma on karttunut vuosikymmenten ajan kuvataiteen tilaustöinä ja ostoina sekä lahjoituksina. ”Kunnilla ja kaupungeilla on pitkät perinteet julkisten muotokuvien tilaajina. Kangasalla on maalattujen muotokuvien lisäksi mielenkiintoinen kokoelma piirrettyjä valtuuston puheenjohtajien muotokuvia, jotka kaikki 28 ovat saman taiteilijan toteuttamia. Mirja Pulkkila aloitti 1970-luvun lopulla Agathon Meurmanin muotokuvalla ja viimeisin on vuonna 2017 valmistunut Hanna Laineen muotokuva”, näyttelyn kuratoinut Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen kertoo. ”Kokoelma on karttunut lahjoitustenkin myötä. Vanhat kulttuurisuvut ovat jättäneet paikkakunnalla vaikuttaneiden muotokuvia. Näin kokoelma on karttunut mm. Kaarlo Vuoren ja Kaarlo Enqvist Atran maalaamilla muotokuvilla.”

Julkisten kokoelmien arvokkaiden ja moniosaisten teosten tilaukset ovat usein liittyneet kaupunkien juhlavuosiin tai muihin merkkihetkiin. ”Useat kunnat ovat tilanneet valtuustosaliin tai sen läheisyyteen joko isokokoisen julkisen maalauksen tai tekstiiliteoksen. Kangasalan täyttäessä 125 vuotta vuonna 1990 valmistui tekstiilitaiteilija Katri Mattilan suunnittelema ja yhdessä kangasalalaisten kutojien kanssa toteuttama viisiosainen Lapsuuteni-tekstiili, joka löysi paikkansa valtuustosalista”, Soila Kaipiainen toteaa. ”Hallinnollisten tilojen vaihtuessa, teokset ovat saattaneet vaihtaa paikkaansa. Niin myös Kangasalla. Viimeisimmät vuodet Mattilan teossarja on ollut esillä Kangasalan pääkirjastossa.”

Näyttelyn videosarjassa esitellään kouluille ja virastoihin valmistuneita paikkaan sidottuja teoksia ja installaatioita. Sarjassa tekijät kertovat teostensa valmistumisvaiheista ja teemoista. Esittelyn saavat mm. Sariolan koulun Jouko Pullisen ja Juha Merran moniosainen yhteisteos Orbis Terrarum sekä Pitkäjärven koulun Ilkka Virtasen ja Virve Liljan yhteisteos Kädellinen.

Kangasalan kaupungin taidekokoelmaan kuuluu yli 350 teosta, joista Kuvista kokoelmaksi -näyttelyyn poimitaan esimerkkejä virallisista edustusmuotokuvista, kouluihin ja päiväkoteihin sijoitetuista kuvataiteesta sekä kirjastoissa esillä olevasta tekstiilitaiteesta taidegrafiikkaan. Kokoelman taiteilijat ovat paikallisia ja pirkanmaalaisia, mutta kokoelmassa on kuvataidetta myös Kangasalan kaupungin ystävyyskuntien kuvataiteilijoilta. Näyttelyyn on valittu teoksia seuraavilta taiteilijoilta mm. Kaarlo Enqvist-Atra, Riikka Juvonen, Kimmo Kaivanto, Anssi Kasitonni, Berndt Lagerstam, Tuula Lehtinen, Carl-Henning Pedersen, Kimmo Pyykkö ja Reino Viirilä.

Näyttelyn on kuratoinut taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen.

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 19.9.2020-3.1.2021.

Kutsu medialle: Kuraattorin kierros to 10.9. klo 9-15

Taidemuseo on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Näyttelyn henkilökohtaisessa tiedotustilaisuudessa turvavälit toteutuvat. Tilaisuuden kesto on n. 30-45 min/kierros ja ne alkavat tasatunnein. Henkilömäärän rajoituksen vuoksi ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen. Toivomme sitovaa ilmoittautumista.

Varaa oma esittelykierros ja haastatteluaika

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
tiina.kuivalainen@kangasala-talo.fi

Mediakuvat

Näyttelyn mediakuvat ovat ladattavissa taidemuseon materiaalipankista ›

Kutsu yleisölle: Avajaiset = avoimet ovet la 19.9. klo 11-17

Kuvista kokoelmaksi -näyttely avataan ja yleisö pääsee tutustumaan syksyn näyttelyyn maksutta koko päivän ajan. Tapahtuma on kaikille avoin.

Näyttelyn oheisohjelma

Taidemuseon syksyn oheisohjelma liittyy näyttelyyn. Syksyn aikana näyttelyvieraat pääsevät osallistumaan taideluentosarjaan, työpajoihin, Senioripäiviin sekä yleisöopastuksille.

Turvallinen näyttelykäynti

Taidemuseon on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi. Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.