Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykölle myönnetään itsenäisyyspäivänä Suomen Leijonan komentajamerkki

Tasavallan presidentti Sauli Niinisto on myöntänyt tänä itsenäisyyspäivänä yli 3 600 kunniamerkkiä isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille. Yksi kunniamerkin saajista on kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö, jolle myönnetään Suomen Leijonan komentajamerkki (SL K).
Kimmo Pyykkö

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä. Taustalla mm. teos Uhka vuodelta 1972. Kuva: Jouni Valkeeniemi.

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön taiteellinen ura on kestänyt yli 60 vuotta. Teoksia oli ensi kerran esillä vuonna 1963 ja debyyttinäyttely nähtiin galleria Artekissa 1967. Tämän jälkeen hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on Suomessa ja ulkomailla museoiden sekä lukuisten kaupunkien ja yritysten kokoelmissa.

Kimmo Pyykölle on myönnetty Valtion taidepalkinnot vuosina 1966, -67,- 69 ja -74, UNESCON taidepalkinto Monacon taidekilpailussa vuonna 1968, Kritiikin kannukset vuonna 1968, professorin arvonimi vuonna 1996, Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäsenyys vuonna 2000 sekä Pro Finlandia -mitali vuonna 2008.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee avattiin tammikuussa 2015. Näyttelyssä tehdään matkaa Pyykön elämään ja uraan, ja näyttelyyn sisältyy noin 300 esinettä ja yhteensä noin 200 taideteosta, jotka Pyykkö on lahjoittanut Kangasalan kaupungille ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon kokoelmiin. Joulukuussa (20.12.) 80 vuotta täyttävä taiteilija työskentelee edelleen aktiivisesti.

Suomen Leijonan komentajamerkin saavat myös mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila ja kuvataiteilija Nina Roos. Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali myönnetään taidemaalari Lauri Laineelle ja taiteilija Cris af Enehielmille.

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.