Kuvanveistäjä Kimmo Pyyköstä julkaistaan lyhytelokuva. Taiteilija täyttää joulukuussa 80 vuotta.

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö täyttää 20.12.2020 80 vuotta, ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo juhlistaa syntymäpäivää julkaisemalla taiteilijasta lyhytelokuvan. Lyhytelokuvassa Pyykkö muistelee Kangasalla vietettyä lapsuuttaan ja nuoruuttaan sekä uransa alkua.
Heikki Mäenpää haastattelee Kimmo Pyykköä Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä.

Heikki Mäenpää haastattelee Kimmo Pyykköä Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä. Kuva: Harjula Production

Kimmo Pyykkö – Korvenperältä kuvanveistäjäksi -lyhytelokuva perustuu haastatteluihin, jotka tehtiin keväällä 2020 juuri ennen koronapandemian alkua. Lyhytelokuvassa Pyykkö kertoo lapsuus- ja koulumuistoistaan Kangasalla, taideopinnoista Helsingissä ja 1960-luvun tuotannosta. Luontokokemukset Kangasalla, erityisesti Haralanharju ja Vesijärvi, olivat Pyykölle tärkeitä, mistä hän ammensi aiheita ja tunnelmia tuotantoonsa vuosikymmeniksi eteenpäin. Helsingin Tunturikadun työhuone, ns. Alahuone, oli vaatimaton ja ikkunaton työtila, jossa valmistui rautakauden teoksia vuoden 1967 läpimurtonäyttelyyn. Vuonna 1968 hänelle myönnettiin Kritiikin kannukset -palkinto ensimmäisenä kuvataiteilijana.

Haastattelujen lisäksi Kimmo Pyykkö – Korvenperältä kuvanveistäjäksi -lyhytelokuvassa nähdään myös arkistomateriaaleja mm. kuvamuistoja kuvanveistäjän kotialbumista ja lehtiartikkeleita. Aikaismuistoja kertoo Pyykön nuoruuden ystävä ja luokkatoveri Pertti Soininen. Lyhytelokuvassa esitellään myös taiteilijan 1960-luvun tuotantoa, jota on esillä museokokoelmissa ympäri Suomea.

Heikki Mäenpään & Tuotantoryhmän lyhytelokuvan kesto on 15 minuuttia, ja se on Harjula Production Ltd:n ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon yhteistuotantoa. Lyhytelokuvan ensi-esitys on 16.12.2020 ja se on katsottavissa taidemuseossa ja Kangasala-talon YouTube-kanavalla.

Lisätietoa Kimmo Pyyköstä ja hänen laajasta tuotannostaan Kimmo Pyykkö -taidemuseon verkkosivuilta ja taiteilijan verkkosivuilta.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt

Soila Kaipiainen
intendentti
soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi

Turvallinen näyttelykäynti taidemuseossa

Taidemuseo on avoinna normaalisti 22.12. asti, ja taidemuseo on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi.

Ohjeet turvalliseen museovierailuun ›

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.