Kuvan syntymisen ihme musiikin tahdittamana Kangasala-salissa

Keskiviikkona 6.3. klo 19 Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Samuli Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma, jota harvoin pääsee seuraamaan ”livenä”. Tapahtumalipun hinnalla sisäänpääsy myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.
Samuli Heimonen ja Ville Ojanen esiintyvät Kangasala-talossa.

Samuli Heimonen ja Ville Ojanen, kuva: Jukka Kiiskinen

Kimmo Pyykkö -taidemuseon ajankohtaisen näyttelyn yksi kiinnostavimmista oheisohjelmista pidetään Kangasala-talon salissa maaliskuun 6. päivänä, jolloin yleisö pääsee seuraamaan kuvataiteilija Samuli Heimosen maalaustapahtumaa ”livenä” musiikin tahdittamana. Silloin on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näkemään se, mikä yleensä tapahtuu yleisön katseilta piilossa, kuvataiteilijan yksityisessä tilassa, hänen työhuoneessaan.

– Minulle esiintyminen yleisön edessä tällä tavoin on kauhistuttavaa. Omaa maalaustyötä saa tehdä yleensä rauhassa ja virheet voi korjata ajan kanssa. Yleisön edessä kaikki tulee näkyville heti ja epäonnistumiset tuntuvat piinaavilta. Toisaalta halu jakaa kuvan syntymisen ihme yleisön kanssa on voimakas. Tämä osa työtä ei tule koskaan näkyviin taidenäyttelyssä, jossa kaikki on harkittua ja korjattua. Otan sen riskin, että esityksessä ei synny mitään järkevää. Vaikka kyseessä onkin esitys, pitää mukana olla rehellisyyttä ja ainutkertaisuutta, kertoo Samuli Heimonen.

Teoksen runkona kulkee Ville Ojasen säveltämä musiikki, jota esittää neljän muusikon kokoonpano Ojasen johdolla. Esityksessä kuullaan ja nähdään Samuli Heimoselle tehty maalaus-sarja, jossa kuvataiteilija Heimonen maalaa Ojasen musiikin inspiroimana yleisön seuratessa teosten valmistumista. Heimonen maalaa esityksen aikana kahta ovaalia maalausta; in stereo.

– Kaiken tämän mahdollistaa musiikki, joka voitelee rattaita ja poistaa epävarmuuden. Se auttaa tekemään tilanteesta nautinnollisen. Luotan myös Villen ja bändin tukeen ja läsnäoloon. En ole tilanteessa yksin, pohtii Heimonen.

Ojasen säveltämä musiikki antaa paljon tilaa improvisaatiolle ja teoksen sävellyksellinen muoto pyrkii seuraamaan taiteellisen prosessin eri vaiheita, aina alkuinnostuksesta notkahduksen kautta päästävään huikeaan lopputulokseen.

Tapahtumalipun hinnalla myös näyttelyyn

Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely on avoinna poikkeuksellisesti keskiviikkona 6.3. kello 19 asti. Heimosen näyttelyyn kannattaa tulla tutustumaan hyvissä ajoin ennen Heimonen und Ojanen in Stereo –esitystä. Näyttelyssä on kaksi teemaa, susiaiheiset muotokuvat ja mosaiikkimainen maalaustapa. Teokset ovat ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä kahta teosta lukuun ottamatta.

Heimonen und Ojanen in Stereo Kangasala-talon salissa ke 6.3. klo 19

Esityksen kesto 60 min. Ei väliaikaa.

Liput

Kangasala-talolta 15/12/5 €
Lippu.fi 17,50/13,50/6,50 € + toimitusmaksut (alk. 1 € www.lippu.fi

Tapahtumalippu sisältää sisäänpääsyn Kimmo Pyykkö -taidemuseoon.

Lisätietoja:

Johanna Kangas, tiedottaja