Kimmo Pyykkö -taidemuseon yleisöluento 8.12.2022 ja Senioripäivä 14.12.2022

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa valokuvataiteilija, väitöskirjatutkija Lauri Eriksson yleisöluennolla 8.12.2022. Senioripäivänä ke 14.12.2022 esitetään Kimmo ja Leonardo -dokumenttielokuva vuodelta 2000. Elokuvan teosta kertomassa ohjaaja Reija Grönroos.

Kimmo Kaivanto: Leonardo, hiilikuitukomposiitti, nupukivi, graniitti, korkeus 20 m, jänneväli ylhäällä 16,5 m, kalotin halkaisija 15 m, 1999. Tampereen kaupungin kokoelma. Kuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo

Kimmo Pyykkö -taidemuseon ja Valkeakoski-opiston yhteistyössä toteuttamat yleisöluennot jatkuvat torstaina 8.12. klo 17:30–19 Kangasala-talon Valtuustosalissa. Valokuvataiteilija, väitöskirjatutkija Lauri Eriksson luennoi taiteilija Kimmo Kaivannosta.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon joulukuun Senioripäivän ohjelmassa keskiviikkona 14.12. klo 14.30 Kangasala-talon Valtuustosalissa esitetään Reija Grönroosin ohjaama dokumenttielokuva Kimmo ja Leonardo vuodelta 2000. Dokumenttielokuva kertoo Kimmo Kaivannon Leonardo -veistoksen helikopterikuljetuksesta Kuorevedeltä Tampereen Härmälän lentokentälle 20.9.1999.

Lokakuulta perutun, syksyn toisen yleisöluennon aiheena on ”Kimmo Kaivannon kantaaottava taide 1960–1970-lukujen murroksessa: Käden ja sormien teema – ihminen, yhteiskunta ja taiteen historia”. Luennoitsijana kuullaan valokuvataiteilija, väitöskirjatutkija Lauri Erikssonia, joka on mukana myös Kimmo Kaivanto säätiön toiminnassa. Luento on maksuton ja kaikille avoin. Luentovieraat voivat 8.12. vierailla maksutta taidemuseossa. Luennon loppuosa (noin 30 min.) varataan näyttelykäyntiin.

Leonardo -veistos on Lentovarikon Kilta ry:n tilaustyö taiteilija Kimmo Kaivannolta. Teos pystytettiin Tampereen Härmälän lentokentän, ilmailusektoreiden, lentokoneteollisuuden sekä koko alueen teollisteknisen ja kulttuurisen tietotaidon muistomerkiksi. Teoksen nimi viittaa renessanssiajan taiteilijaneron lentämiseen liittyviin suunnitelmiin. Leonardo -veistos valmistettiin Finavitec Oy:ssa Kuoreveden Hallissa ja se siirrettiin 20.9.1999 ilmavoimien Mi-8 helikopterilla pystytyspaikalle Härmälään kokonaisena kopterin ulkopuolisena kuormana. Osallistuminen Leonardo -veistoksen lennättämiseen oli unohtumaton kokemus Kaivannolle, jonka laajan tuotannon läpi kulkee lentämisen teema. Jänneväliltään ja korkeudeltaan suorastaan fysiikan äärirajoja koettelevan suurteoksen syntyvaiheista ja pystytyksestä kertovan Kimmo ja Leonardo -dokumenttielokuvan ohjaaja Reija Grönroos on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Senioripäivänä sisäänpääsy taidemuseoon koko päivän (klo 11–17) senioreille vain 2 €.

Opastettu kierros Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia -näyttelyyn klo 13, sekä Kimmo ja Leonardo -elokuvan näytös klo 14.30 Kangasala-talon Valtuustosalissa. Elokuvan kesto 30 min. Elokuvan ohjaaja Reija Grönroos kertoo elokuva teosta lyhyesti näytöksen alussa ja vastaa lopuksi yleisön kysymyksiin. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan. Kimmo ja Leonardo -elokuvan näytös kaikille maksuton.

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia (17.9.2022–8.1.2023) esittelee rakastetun tamperelaistaiteilija Kimmo Kaivannon (1932–2012) monipuolista ja aiheiltaan ajankohtaista tuotantoa 1960–70-luvuilta. Erityisyytenä näyttelyssä nähdään sarja Kaivannon itsensä valikoimia, harvoin esillä olleita luonnoksia, joiden kautta taiteilijan visuaalinen ideointi tulee näkyväksi. Näyttely toteutetaan yhdessä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa ja sen on kuratoinut FT Kimmo Sarje. Näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 17.9.2022 – 8.1.2023. Taidemuseon 3. kerroksessa pysyvä näyttely Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee.

Medialle

Mediakuvat löytyvät sivuiltamme. Kuvia ei saa rajata. Pidämme median edustajille tutustumiskierroksia näyttelyyn. Otathan yhteyttä museolehtori-tiedottajaan ajan sopimiseksi.

Lisätietoja:

Liisa Ahlfors