Kimmo Pyykkö -taidemuseon vuoden 2024 näyttelyohjelmisto on julkaistu

Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyissä vuonna 2024 teemoina ovat dialoginen yhteistyö, käsitteellinen taide sekä valta. Näyttelyohjelmiston avaa Dialogos – kuvan kaunis keskustelu. Työpari m&p eli taidemaalari Juha Merta ja taidegraafikko Jouko Pullinen tekevät käsitteellistä taidetta keskinäisenä vuoropuheluna. Kesäkuussa avautuva näyttely VALTAAPITÄVIÄ käsittelee vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta.
m&p: Gingo Biloba (yksityiskohta), 2023, Koivuvaneri, maalaus, telaus, valokuva, kaiverrus, hiekkapaperi. Kuva: Jussi Koivunen / Studio Koivunen Oy

m&p: Dialogos – kuvan kaunis keskustelu 27.1.–26.5.2024

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu -näyttelyn keskiössä on kahden taiteilijan välinen vuoropuhelu. Näyttely esittelee m&p työparin kuvamaailmaa ja tarjoaa rikkaita ja ajatuksia herättäviä tuokioita teosten äärellä. Näyttelyssä nähdään soveltavia töitä: maalauksia, grafiikkaa, esinekoosteita ja kollaaseja. Osa teoksista on vanhempaa tuotantoa ja osa juuri valmistuneista ympäristön kohtaamiseen liittyvistä teoksista on esillä ensimmäistä kertaa. Näyttely on osa Taideyliopiston valtakunnallista Taiteet ja digi -hanketta. Merta ja Pullinen ovat suunnitelleet myös näyttelyn pedagogisen osuuden yhdessä Tampereen yliopiston opiskelijoiden kanssa.

“Näyttelykokonaisuus sisältää muutamia nostalgisia teoksia aiemmista näyttelyistämme, tosin päivitetyssä muodossa. Teokset kun ovat saaneet aivan uusia merkityksiä ajan saatossa. Liikumme edelleen taidefilosofisissa pohdinnoissa, mutta jalat tiukasti maaperällä. Milloin kengät tuhkan (灰) peitossa tai kosteana aamukasteesta. Erityisesti ympäristön kohtaaminen näkyy teoksissamme, olipa se sitten urbaani Berliini tai meille molemmille pyhä suomalainen metsä”, Merta ja Pullinen toteavat.

Työpari aloitti dialogisen yhteistyön vuonna 1993 Hämeenlinnan Taidemuseossa Imitare-näyttelyllä. Yhteisiä näyttelyitä on ollut esillä Suomen lisäksi mm. Berliinissä, Weimarissa ja Ateenassa. Pitkä yhteinen työhistoria ja yhdessä tekeminen on tuonut uskallusta tekemiseen ja yllyttänyt irrotteluun. Käsitteellinen taide yhdistyy elämänkokemukseen ja molempien pedagogiseen taustaan, sillä molemmat ovat toimineet pitkään Tampereen yliopistossa kuvataiteen opettajina. Merran ja Pullisen yhteystyötä kuvaa hyvin lausahdus: Saman pöydän ääressä toinen kätenä, toinen silmänä.

Avajaiset la 27.1. klo 13.30

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset la 27.1. klo 13.30 alkaen Kangasala-talon konserttisalissa. Tilaisuuden alussa kuullaan taiteilijoiden työhuoneella kuultuja kappaleita livemusiikkina ja salissa on myynnissä alkoholillisia ja alkoholittomia juomia ohjelman alkuun klo 14 saakka.

Näyttelyn tervehdyssanat lausuu Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen, jonka jälkeen Sibelius Akatemian projektipäällikkö Sirke Pekkilä esittelee Taideyliopiston valtakunnallista Taiteet ja digi -hanketta. Avajaistilaisuudessa nähdään kaksi performanssia, joista toisessa viimeistellään taideteos, joka tulee osaksi näyttelyä. Toinen performanssi on Tampereen yliopiston opiskelijoiden järjestämä. Vapaa pääsy sekä avajaistilaisuuteen että taidemuseoon koko päivän klo 11–17.

Urho Kekkonen: UKK:N OMAKUVA, 1975, puu, pronssi. Kuva: Tiia Ennala / Kimmo Pyykkö -taidemuseo

VALTAAPITÄVIÄ 15.6.2024 – 5.1.2025

Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. VALTAAPITÄVIÄ -näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta. Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi. Tilaa saavat lehdessä julkaistut pilakuvat ja kunkin taiteilijan omaa aikaa edustavat tavat katsoa ja kuvata valtaa omaavaa ihmistä. Teosten tekotavat vaihtelevat maalaustaiteesta mitaleihin ja keramiikasta kelopuuhun.

Lue lisää Kimmo Pyykkö -taidemuseon verkkosivuilta ›

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.