Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely 2018 esittelee taidetta Picassosta Pyykköön

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esittelee teoksia Jeppe Lahtisen kokoelmasta. 1900-luvun eurooppalaisen ja suomalaisen taiteen kärkinimistä koostuvaa kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet Lahtisen vanhemmat, lehtimies Urpo Lahtinen (1931–1994) ja vaimonsa Hymy Lahtinen (1930–2017). Näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.6.–9.9.2018.
Picassosta Pyykköön Kimmp Pyykkö -taidemuseossa.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä

Nuori Urpo Lahtinen myi Kotkassa maalauksiaan ovelta ovelle, ja laivoista maalaamiaan kuvia satamassa merimiehille. Taiteilijaa hänestä ei tullut, vaan ura löytyi lehtialalta.

Kiinnostus taiteeseen kuitenkin säilyi ja taiteenkeräily alkoi jo 1950-luvulla. Kokoelman ensimmäinen teos oli tamperelaisen Taisto Toivosen puupiirros Teurastamo, jonka taiteilija lahjoitti Lahtiselle juttukeikan yhteydessä 1950-luvun lopulla. Jeppe Lahtisen omistamaan kokoelmaan kuuluu Urpo Lahtisen keräämien teosten lisäksi myös hänen äitinsä Hymy Lahtisen ja Jeppe Lahtisen itsensä hankkimia teoksia.

Lahtisen kokoelmassa on rintarinnan eurooppalaisen 1900-luvun taiteen mestareita sekä suomalaisen taidekentän kärkinimiä. Erityisesti espanjalainen taide oli Urpo Lahtisen kiinnostuksen kohteena: Pablo Picasso, Joan Miró ja Antoni Tàpies ovat kukin mukana kokoelmassa usealla teoksella.

Kotimaisista taiteilijoista kokoelmassa nähdään muun muassa Erik Enroth, Alpo Jaakola, Juhani Linnovaara ja Unto Koistinen. Kuvanveistäjistä ovat mukana Essi Renvall, Juhani Harri, Arvo Siikamäki ja Kimmo Pyykkö. Uudempaa aikaa edustavat muun muassa Marjatta Tapiolan ja Viggo Wallensköldin teokset.

Tamperelaistaiteilijoiden osuus kokoelmassa on huomattava. Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva ja Gunnar Pohjola luovat paikallista väriä kokoelmaan.

Kimmo Pyykkö -taidemuseoon esille tulevan teoskokonaisuuden valitsee taiteilija Matti Kulmala. Osa kokoelman teoksista on ollut esillä Urpo Lahtisen edustuskodissa Villa Urpossa Ylöjärvellä ja osa yksityiskodeissa.
Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 16.6.–9.9.2018.

Näyttelyn mediakuvia: https://www.dropbox.com/sh/4iq1k3ac4zjhgvw/AABhtzmo2ErX5psFxAKjYbjCa?dl=0
Tiedostojen nimissä taitelija, teostiedot ja kuvaajan nimi.

Lisätietoja:

Soila Kaipiainen
intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi
050 502 1036

Laura Pekkala
viestintä- ja markkinointipäällikkö, Kangasala-talo
laura.pekkala@kangasala-talo.fi
050 300 1391

Kimmo Pyykkö -taidemuseo toimii Kangasala-talon yhteydessä. Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista nykytaidetta. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Museon tuottaa viikoittain tapahtumia, kuten opastuksia, luentoja ja työpajoja.

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala
www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Liput: aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 4 €, alle 18-vuotiaat maksutta
Avoinna: ti−ke 11−17, to 11−19, pe−la 11−17, su 11–15, ryhmät sopimuksen mukaan