Juhani Harri: Iltapäivä, 1971, sekatekniikka, 70×62. Kuntsin Säätiö / Kuntsin modernin taiteen museo. Kuvaaja Mikko Lehtimäki, Vaasan kaupungin museot/ Kuntsin modernin taiteen museon valokuva-arkisto.
1960–70-lukujen suomalaiselle taidekentälle oli kasvanut joukko uusista kansainvälisistä vaikutteista innostuneita, ennakkoluulottomia ja rohkeasti uutta kokeilevia taiteentekijöitä. Silloiset nuoret, nyttemmin vankan klassisen nykytaiteen statuksen saaneet tekijät tunnettiin informalisteina, surrealisteina, uusrealisteina ja poptaiteilijoina. He nostivat suomalaista nykytaidetta kansainvälisesti tunnetuksi.
Monet heistä kuuluivat perustamaansa Maaliskuun ryhmään. Monet heistä tunnettiin myös Saran (Hildén) poikina. Useimmat heistä olivat myös konsuli Simo Kuntsin uuden taidekokoelman keskeisiä taiteilijoita. Kimmo Pyykkö, Mauno Hartman, Kain Tapper, Arvo Siikamäki, Kimmo Kaivanto, Kauko Lehtinen, Ahti Lavonen, Juhani Harri, Jaakko Sievänen, Reino Hietanen, Gunnar Pohjola, Aarno Salosmaa, Tapio Junno, Juhani Linnovaara, Göran Augustson, Ernst Mether-Borgström, Eero Hiironen, Rauni Liukko, ja Erkki Kannosto, Väinö Rouvinen, Pentti Lumikangas, Risto Vilhunen – he olivat suomalaisen taidekentän uusia valovoimaisia tekijöitä. Heidän teoksensa kuvastavat aikaansa ja aikansa taidesuuntauksia ja -kokeiluja, mutta ovat edelleen hyvinkin ajankohtaisia ja puhuttelevia.
Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin taidesäätiön. Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähitaidehistorian ilmiöitä sekä tarjota laajalle yleisölle näkökulmia ajankohtaisen taiteeseen. ”Kun tänä päivänä katsot taulua etkä sitä ymmärrä, niin jo huomenna voi olla toisin”, Simo Kuntsi totesi nykytaiteesta puhuttaessa.
Kuntsin Säätiö tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen, ja luoda näin vuodesta 1970 lähtien pysyvästi esillä oleva suomalaisen nykytaiteen kokoelma. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelmien pohjalta Vaasan kaupunki avasi varsinaisen Kuntsin modernin taiteen museon. Nykyään yli 800 teosta käsittävä merkittäviin suomalaisiin taidekokoelmiin lukeutuva Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana, mutta sitä on kartutettu myös uushankinnoilla.
Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttely esittelee 22 taiteilijaa. Yli viidenkymmenen teoksen kokonaisuudessa on monia 1960–70-luvuilla tunnetuiksi tulleita ja lähes ikonisen aseman saaneita teoksia: Kimmo Kaivannon Masculin (1970), Kauko Lehtisen Poutapilvi (1967), Kimmo Pyykön Vanki (1968), Kain Tapperin Samurai (1970), Mauno Hartmanin Kukkia äidille (1968) Juhani Harrin Iltapäivä (1971) herättivät huomiota ja hämmästystäkin valmistuttuaan, mutta puhuttelevat myös nykykatsojaa.
Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset järjestetään lauantaina 16.9.2023 klo 13 alkaen Kangasala-talon Konserttisalissa ja Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Näyttelyn tervehdyssanat lausuu Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen. Näyttelyn avaa Kuntsin Säätiön hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Markku Lumio ja esittelee näyttelyn kuraattori, Kuntsin Säätiön asiamies Anne-Maj Salin.
Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta -näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 16.9.2023 – 7.1.2024
Lue lisää ›
Lisää mediakuvia löytyy kuvapankistamme. Huomaathan, että kuvia ei saa rajata. Pidämme median edustajille tutustumiskierroksia näyttelyyn. Otathan yhteyttä ajan sopimiseksi.
Intendentti Soila Kaipiainen 050 502 1036 soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo esittelee korkeatasoista kotimaista taidetta vaihtuvissa näyttelyissä ympäri vuoden. Taidemuseon pysyvässä näyttelyssä tutustutaan kuvanveistäjä Kimmo Pyykön uraan ja taiteeseen yli 60 vuoden ajalta. Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa Kangasalan keskustassa, 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereelta. Kangasala-talossa toimii lisäksi konserttisali, elokuvateatteri ja ravintola. Kangasala-talo tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Meillä on Ekokompassi-sertifikaatti ja vastuullisen matkailun STF-merkki.
Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste