Kimmo Pyykkö -taidemuseo pääsi valtionosuuden piiriin

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on nimennyt valtionosuuden piiriin 124 museota. Kimmo Pyykkö -taidemuseo pääsee ainoana uutena valtionosuuden piiriin Pirkanmaalta. Taidemuseolle myönnetään valtionosuuksina 3,5 henkilötyövuotta (92 930€). Kangasala-talon osana toimiva taidemuseo avattiin yleisölle 30.1.2015.
Kangasala-talo on Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelema kulttuurikeskus Kangasalan keskustassa.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa, jonka on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen. Kuva: Tuomas Uusheimo

Opetus- ja kulttuuriministeriön luotsaama museoiden valtionosuusjärjestelmä uudistui. Uudistettu museolaki (314/2019) hyväksyttiin ja tulee voimaan vuoden 2020 alusta. Päätökset museoiden rahoituksista ja valtionosuuksista julkistettiin viime perjantaina 1.11.2019. Kimmo Pyykkö -taidemuseo pääsi ainoana uutena museona Pirkanmaalta valtionosuuden piiriin. Kimmo Pyykkö -taidemuseolle valtionosuuksia myönnettiin 3,5 henkilötyövuoden verran eli 92 930 €. Edellytyksinä valtionosuuksien maksamisille päätetyn suuruisina on, että eduskunta hyväksyy vuoden 2020 talousarvioesityksen.

– Pääseminen mukaan valtionosuusjärjestelmään on taidemuseollemme erittäin tärkeä asia. Paitsi rahaa, tuo se mukanaan vakiintuneen statuksen tasavertaisena ja tunnustettuna museotoimijana, sanoo toimitusjohtaja Timo Kotilainen ja jatkaa:

– Taidemuseon toimintaa on määrätietoisesti alusta saakka kehitetty kohti ammattimaisesti hoidettua taidemuseota. Oman kokoelman saaminen alkuvuodesta 2019 mahdollisti valtionosuuden hakemisen, kun muu osa toiminnasta täytti jo kriteerit. Tarvittavat pitkäntähtäimen suunnitelmat sekä suunnitelmat kokoelmien hoidosta ja kartuttamisesta saatiin myös nopealla aikataululla maaliin, yhteistyössä Kangasalan kaupungin kanssa. Tästä vielä iso kiitos kaupungin suuntaan nopeasta ja ratkaisukeskeisestä reagoinnista.

Myös taidemuseon toiminnasta vastaava Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen on päätöksestä iloinen.

– Olemme tyytyväisiä, että työmme on huomioitu. Olemme pitäneet kiinni museoammatillisesta toiminnasta museon avaamisesta lähtien. Ammatillisesti kaikki jatkuu, kuten ennenkin, kertoo Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti.

Tehdyt päätökset museon hyväksymisestä valtionosuuteen oikeutetuksi ovat voimassa toistaiseksi. Kriteerien täyttymistä arvioidaan neljän vuoden välein.