Kimmo, kitara, Korvenperä ja Kivi – Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu Kimmon päivän kunniaksi monenmoista

Kimmo Pyykkö -taidemuseo viettää perinteistä Kimmon päivää keskiviikkona 2.8.2023 nimikkotaiteilijansa, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön nimipäivän kunniaksi. Esillä on Wäinö Aaltosen Aleksis Kivi -muotokuva Pyykön omista kokoelmista. Lisäksi kangasalalainen tuottajasäveltäjä Heikki Mäenpää on säveltänyt päivää varten Korvenperä -sävellyksensä ensimmäisen osan, Kimmo, kitara ja Korvenperä. Sävellyksen ensiesitys kuullaan Kimmon päivänä 2.8.2023 Kimmo Pyykkö -taidemuseon 3. kerroksen pysyvässä näyttelyssä Pitkän matkan ateljee, näyttelyssä esillä olevalla, Kimmo Pyykön muotoilemalla ja Juha Lottosen teknisesti toteuttamalla kitaralla säestettynä. Myös lapsille julkaistaan Kimmon päivänä uusi Pitkän matkan ateljee -taidesuunnistus!
Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö ateljeessaan.

Kimmo Pyykkö ateljeessaan. Kuvatoimisto Kuvio.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo viettää perinteistä Kimmon päivää keskiviikkona 2.8.2023, jolloin on koko päivän klo 11–17 vapaa pääsy taidemuseon näyttelyihin. Kimmo Pyykkö -taidemuseon 3. kerroksen pysyvässä, Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä on esillä Wäinö Aaltosen Aleksis Kivi -veistos Kimmo Pyykön omista kokoelmista, jonka hankintaan ovat vaikuttaneet omat muistot Kangasalla vietetystä nuoruudesta:

”Wäinö Aaltonen on osaltaan Aleksis Kivelle hahmon luonut. Niin tähän pieneen muotokuvaan kuin Helsingin rautatientorilla olevaan merkittävään muistomerkkiin. Sen sijaan Aleksis Kivestä ei historian saatossa ole löytynyt yhtään valokuvaa. Olisiko sellainen voinut joskus löytyä Ilmonien albumeista? Perheystävä kun Kivi tiettävästi Ilmoneille oli. Nuorena usein Einarin ateljeen ohi kuljin, silloin ei tietenkään moinen detalji voinut mieleenikään tulla, ja nyt on auttamattomasti liian myöhäistä. Mielikuvieni visioissa Aleksis Kivi on vierailulla Kangasalla Ilmonien luona ja Einarin ateljeessa. Näin Kivi on osa kuvitteellista taiteilijaelämääni siellä Kangasalla.”

Pyykkö viittaa Kangasalla 1900-luvun alkupuolella asuneeseen Ilmonien perheeseen ja perheen pojan, taidemaalari Einar Ilmonin (1880–1946) ateljeeseen. Tiettävästi kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi (1934–1872) oli Ilmonien perheystävä ja on spekuloitu, esittääkö Ilmonien perhealbumeista löytynyt pieni, haalistunut valokuva mahdollisesti Aleksis Kiveä.

Lisäksi kangasalalainen tuottajasäveltäjä Heikki Mäenpää on säveltänyt päivää varten Korvenperä -sävellyksensä ensimmäisen osan, Kimmo, kitara ja Korvenperä. Siinä soivat myös Kimmo Pyykön pohdinnat Aleksis Kiven ainoan säilyneen valokuvan löytymisestä Kangasalta. Sävellyksen ensiesitys kuullaan Kimmon päivänä keskiviikkona 2.8.2023 Kimmo Pyykkö -taidemuseon 3. kerroksen pysyvässä näyttelyssä Pitkän matkan ateljee, näyttelyssä esillä olevalla, Kimmo Pyykön muotoilemalla ja Juha Lottosen teknisesti toteuttamalla kitaralla säestettynä. Soitin on “Suomalaisten mestareiden kitaroita”- kokoelman sisarteos, joka on deponoituna ja esillä taidemuseon Pitkän matkan ateljeessa.

Musiikkiesitykset ovat klo 14 ja 16 Korvenperä- ja Aleksis Kivi -teosten läheisyydessä.

Kimmon päivän kunniaksi julkaistaan lapsille myös uusi, Pitkän matkan ateljee -aiheinen taidesuunnistus. Taidesuunnistus perustuu Kimmo Pyykkö -taidemuseon viime kevään TET-harjoittelija Iiriksen tekemiin piirustuksiin Kimmo Pyykön Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä esillä olevista teoksista. Palkkioksi ahkerille suunnistajille jaetaan Pitkän matkan ateljee -aiheiset värityskortit!

Kimmon päivän kunniaksi 2.8.2023 vapaa pääsy Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyihin klo 11–17. Esillä taidemuseon näyttelyiden lisäksi on Wäinö Aaltosen Aleksis Kivi -muotokuva Pyykön omista kokoelmista. Klo 14 ja 16 kangasalalainen tuottajasäveltäjä esittää sävellyksensä Korvenperä ensimmäisen osan, Kimmo, kitara ja Korvenperä. Musiikkiesitykset järjestetään taidemuseon 3. kerroksessa, Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä. Lisäksi Kimmon päivän kunniaksi julkaistaan uusi, lapsille suunnattu Pitkän matkan ateljee -aiheinen taidesuunnistus, josta palkkioksi saa oman Pitkän matkan ateljee -aiheisen värityskortin. Yleisöopastus klo 13 Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvaan näyttelyyn Erika Adamsson: DECADES – vuosikymmeniä.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon pysyvä näyttely Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee on esillä taidemuseon 3. kerroksessa.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuva näyttely Erika Adamsson: DECADES – vuosikymmeniä on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 10.6.-27.8.2023.

Lue lisää ›

Medialle

Mediakuvat löytyvät sivuiltamme. Kuvia ei saa rajata. Pidämme median edustajille tutustumiskierroksia näyttelyyn. Otathan yhteyttä museolehtori-tiedottajaan ajan sopimiseksi.

Lisätietoja

Liisa Ahlfors
museolehtori, tiedottaja
040 773 0196
liisa.ahlfors@kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015-palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
040 773 0148 0400 304 530
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tapahtuu

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste