Sinikka Meurman draamaopastaa Kaarina Maununtyttären roolissa. Kuva: Tiia Ennala
”Kaarinan rasia -korkokuvamaalauksen esikuva on Kangasalan Liuksialan kartanon mailta löytynyt kultainen ja emaloitu hajusterasia, joka on valmistettu ilmeisesti 1500-luvun loppupuolella Keski-Euroopassa. Rasiassa on koristeena burmalaisia rubiineja. Kallisarvoisen hajusterasian omistaja saattoi olla Kaarina Maununtytär (1550–1612), joka oli Ruotsin kuningas Eerik XIV:n rakastaja ja puoliso. Kaarina oli Ruotsin kuningatar 87 vuorokautta vuonna 1568. Hän asui miehensä kuoleman jälkeen Liuksialan kartanossa elämänsä loppuun saakka. Reliefin monimutkaisen peruspohjan on työstänyt koivuvanerista kuvanveistäjä Pekko Orava. Teos on pinnoitettu elävästi gesson ja mikrojauheen seoksella. Viimeistelymaalaus on tehty akryylivärein toukokuussa 2024. Teos on ensimmäistä kertaa esillä.” Kuvataiteilija Ilkka Väätti kertoo Valtaapitäviä-näyttelyssä esillä olevasta Kaarinan Rasia teoksesta.
Helinä Jaakkolan suunnittelemassa kirjotussa Kangasala-peitossa kuvataan Kaarina Maununtytärtä, Kaarina Hannuntytärtä sekä Kangasalan maisemia, mukaan lukien Liuksialan kartano. Peitto annettiin kartanon nykyisille isännille syntymäpäivälahjaksi. Peiton kirjoi Ulla Mattila. Tekstiiliteos Kangasala (1997) on esillä Valtaapitäviä-näyttelyssä.
Sinikka Meurman on tunnettu Kangasalalainen esiintyjä, joka tekee draamaopastuksia Kaarina Maununtyttären roolissa. Lasten löytöretkiviikon ohjelmassa on torstaina 27.6. klo 17 Lasten opastus Kuningattaren kanssa, oppaana toimii Sinikka Meurman. Kangasalan kulttuuriviikolla tiistaina 9.7. klo 12 Meurman pitää draamaopastuksen Valtaapitäviä-näyttelyssä. Opastukset soveltuvat koko perheelle. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Valtaapitäviä-näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 15.6.2024–5.1.2025.
Lisätiedot: www.kimmopyykkotaidemuseo.fi
Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste