Kangasalalaisten perheiden karanteeniarkea esillä ikkunanäyttelyssä Kangasala-talossa

Karanteeni KOTONA valokuvanäyttely on kahden kangasalalaisen valokuvaajan Laura Tammiston ja Reetta Murasen dokumentaarinen kuvausprojekti kangasalalaisista koronapandemian keskellä. Tammisto ja Muranen kiersivät kuvauskaluston kanssa pitkin Kangasalaa yhden huhtikuisen viikonlopun ajan. Kuvattavia perheitä etsittiin sosiaalisen median kanavien kautta ja mukaan ilmoittautui 51 rohkeaa ja persoonallista perhettä. Karanteeni KOTONA on ikkunanäyttely ja siihen voi tutustua turvallisesti ulkoa katsoen. Näyttely on esillä 9.5.-7.6.2020.
Karanteeni KOTONA valokuvanäyttely Kangasala-talossa 9.5.-7.6.2020.

Kuvateksti: Reetta Muranen ja Laura Tammisto, karanteenikuvaus KOTONA

Kaksi lapsuudenystävää, yrittäjää ja valokuvaajaa laittoivat ideat yhteen, kuvauskaluston valmiiksi, etsivät kuvattavat, ja siitä syntyi yhteinen ikkunanäyttely Karanteeni KOTONA. Se on Laura Tammiston ja Reetta Murasen yhden viikonlopun kuvausprojektin tulos kangasalalaisista koronapandemian keskellä. Viikonlopun päättyessä pelkäksi dokumentoinniksi tarkoitettu projekti sai uuden tarkoituksen.

”Hyvin nopeasti huomasimme, että alun perin puhtaaksi dokumentoinniksi ajateltu kuvaus muuttui nopeasti hyvän mielen projektiksi. Perheet ottivat meidät vastaan lämmöllä ja selvästi monessa kodissa iloittiin pienestä poikkeuksellisesta tapahtumasta päiväjärjestyksessä. Kerroimme, että kuvassa saa hymyillä tai olla hymyilemättä, ja kyllähän sitä hymyä useimmissa paikoissa löytyi.”, Muranen ja Tammisto kertovat. ”Kuvaajina koimme viikonlopun todella positiivisena.”

”Toivoimme kuvattavien olevan kuvassa kuten ovat: ei tarvitse siivota terassia eikä puuteroida naamaa. Kuvat otettiin pääasiassa kotien ulko-ovella, muutamia poikkeuksiakin oli. [Kuvat] Sen sijaan ne näyttävät, että ihan tavallinen kotoilu voi sekin olla poikkeustilasta huolimatta onnellista olemista. Tämän on tarkoitus olla hyvän mielen näyttely, josta pikkukaupungin väki voi koittaa bongailla tuttuja kasvoja. Kuvattavat eivät missään nimessä ole kattava otos paikallisista ihmisistä, vaan enemmänkin sosiaalisen median käyttäjien satunnainen joukko. Nämä kuvat eivät ole kantaaottavia, eikä niillä tuoda esiin yhteiskunnan ongelmia.”

Karanteeni KOTONA on ikkunanäyttely ja siihen voi tutustua turvallisesti ulkoa katsoen vaikkapa iltakävelyllä tai lounastunnilla. Näyttely on ripustettu Kangasala-talon pääoven ja sisäpihan ikkunoihin. Näyttely on esillä 9.5.-7.6.2020.

Lisätietoa kuvaajista

Laura Tammisto
Valokuvaaja, VAT 2015

”Olen Studio Torkkelin yrittäjä toisessa polvessa ja kolmannen sukupolven kangasalalainen. Kuvaan työkseni ihmisiä arjessa ja juhlassa, työssä ja vapaalla. Inspiroidun elämäntarinoista, historiasta ja karuista maisemista kauniissa valossa.”

Reetta Muranen
Valokuvaaja, VAT 2012

”Olen kangasalalainen ammattivalokuvaaja, joka rakastaa ihmisten kuvaamista niin työssä kun omina projekteinaan. Tummataustaiset mustavalkokuvat ovat minulle ominaisimpia omassa valokuvataiteessa.”

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt

Reetta Muranen
valokuvaaja, yrittäjä
reetta@studioreettamuranen.fi

Laura Tammisto
valokuvaaja, yrittäjä
laura@studiotorkkeli.fi

Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja

Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, galleria sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.