Einar Ilmonin syntymäpäivää 29.6. juhlitaan Einarista kertovalla romaanilla

Kangasalalaisen taidemaalari Einar Ilmonin (1880 - 1946) syntymäpäivää vietetään lauantaina 29. kesäkuuta Kangasalan Lepokodilla, Einar Ilmonille tutussa ympäristössä, jossa toimittaja Jussi Lähde haastattelee Ilmonista romaanin kirjoittanutta Aulis Aarniota. Tapahtuman on järjestänyt Kimmo Pyykkö -taidemuseo, jossa on paraikaa esillä Einar Ilmonin näyttely.
Aulis Aarnion romaani Väsynyt Vaeltaja kertoo Einar Ilmonin ja Ilmonien sivistysperheen elämästä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Aulis Aarnion Väsynyt vaeltaja -romaani. Kuva: Johanna Kangas

Einar Ilmonin syntymäpäivää vietetään lauantaina 29.6. Sen kunniaksi lasketaan kukat kello 14.30 Ilmonin muistomerkille, joka sijaitsee Kangasalan Mäntyveräjällä, Kangasalan Lepokodin tuntumassa, Einar Ilmonin entisen ateljeen paikalla. Muistomerkiltä siirrytään Kangasalan Lepokodille, jossa toimittaja Jussi Lähde haastattelee professori Aulis Aarniota kello 15 hänen Väsynyt vaeltaja -romaanin tiimoilta. Haastattelun jälkeen Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa Einarin syntymäpäiväkahvit Lepokodilla. Tapahtuman on järjestänyt Kimmo Pyykkö -taidemuseo, jossa on esillä Einar Ilmonin teoksia esittelevä näyttely 1.9. saakka.

Väsynyt vaeltaja – romaani Einar Ilmonin ja Ilmonien sivistysperheen elämästä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä

Einar Ilmonin syntymäpäivää juhlitaan hänestä ja Ilmonien perheestä kirjoitetulla vasta ilmestyneellä romaanilla. Aulis Aarnion todellisuuspohjainen romaani Väsynyt vaeltaja on saanut nimensä taidemaalari Einar Ilmonin maalauksen mukaan, mutta teos kertoo Einarin tarinan lisäksi koko Ilmonien sivistysperheen poikkeuksellisen ja arvoituksellisen tarinan.

– Ilmoneista tekee kiinnostavan ja heidän tarinastaan koskettavan heidän elämäänsä hallinnut tshehovilainen piirre. Aineellinen maailma heidän ympärillään rapistui ja raunioitui, mutta heidän tietoisuutensa omasta sivistystaustastaan ei haalistunut. Ilmonit olivat oikealla tavalla ylpeän tietoisia – siitä numeroa tekemättä – mistä he olivat lähtöisin, mitä he edustivat. He myös osoittivat elämällään, miten henki voittaa lopulta aineen, pohtii romaanin kirjoittanut Aulis Aarnio.

Kuten teoksen takakansiteksti kuvailee ”romaani saa […] lukijan kysymään itseltään, mikä elämässä on todella tavoittelemisen arvoista”.

– Aulis Aarnion tuotannon Kangasalaan keskittyvä osuus paljastaa, ettei Suomessa ole yhtään historialtaan tavallista paikkakuntaa. Taidemaalari Einar Ilmonin tarina on kertomus siitä, miten sivistys on lopulta koko yhteisön ominaisuus, pyrkimys sivistykseen on matka, jota joko teemme tai emme. Tässä asiassa Aarnion teos haastaa paitsi historian myös ajan, jota itse parhaillaan rakennamme. Väsynyt vaeltaja on syvähenkistä, aristokraattista taidetta keskellä materialistista ja sosiaalista murroskautta, pohtii toimittaja Jussi Lähde.

Väsynyt vaeltaja on Aulis Aarnion (s.1937) seitsemäs kaunokirjallinen teos. Aarnion aiempia historiallisia romaaneja ovat olleet mm. Kettu ja leijona (WSOY 1995) ja Münsterin kirjuri (WSOY 2001). Väsynyt vaeltaja -romaani julkaistaan perjantaina 28.6.2019 Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa kirjan kustantajan Warelian osastolla.

Väsynyt vaeltaja -romaania voi ostaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon museokaupasta.

Einar Ilmonin näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 8.6. – 1.9.2019

Taidemaalari Einar Ilmonin (1880 – 1946) näyttely on avoinna Kimmo Pyykkö -taidemuseon kahdessa alimmassa kerroksessa. Einar Ilmonin noin 50 teoksen rinnalle on ripustettu muutama hänen opettajansa Helene Schjerfbeckin (1862 – 1946) teos. Taiteilijoita yhdisti osin samantapainen maalaustapa sekä samankaltaiset aiheet. Molemmille taiteilijalle oli tärkeää kuvata aiheen sisintä olemusta, henkilökuvissakaan päämääränä ei ollut näköisyys, vaan se mitä mallin sisimmästä heijastuu ulos päin. Näyttelyn on kuratoinut taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen.