Arkkitehti Markku Lahtinen kannustaa kaikkia piirtämään – aikuisten piirustuskurssi alkaa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 13.2.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa käynnistyy helmikuussa aikuisille tarkoitettu Nyt piirretään!-piirustuskurssi. Opettajaksi on pyydetty intohimoinen piirtäjä ja Kangasalan kaava-arkkitehtinä pitkään toiminut Markku Lahtinen, joka kannustaa kokeilemaan piirtämistä, vaikka edellisestä kerrasta olisi kulunut jo vuosikausia. Piirtämään pääsee taidemuseon pääsymaksulla ja museo tarjoaa välineet. Piirustusillat torstaisin 13.2., 20.2., (EI 27.2.), 5.3. ja 12.3. klo 17.30–19 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.
Aikuisille tarkoitettu Nyt piirretään!-piirustuskurssi Kimmo Pyykkö -taidemuseossa helmi- ja maaliskuussa 2020.

Markku Lahtisen tyttären näkemys isästään piirtämässä. Piirros: Sanni Lahtinen

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Nyt piirretään! -piirustuskurssi liittyy luonnollisesti katutaiteeseen, sillä taidemuseossa on juuri avautunut katutaiteilijanakin tunnetun kuvataiteilija Jussi TwoSevenin näyttely. Piirustuskurssilla on tarkoitus havainnoida lähiympäristöä piirtämällä ja tutkia sen parantamista katutaiteen avulla.

– Harjoituksena tarkastelemme Jussi TwoSevenin töitä ja tekniikkaa. Sen jälkeen teemme luonnoksia, sekä Kangasala-talon ja kirjaston, että torin ympäristön sisä- ja ulkoseinistä. Lopuksi keskustellaan katuympäristöstä ja taiteen mahdollisuuksista, kertoo Markku Lahtinen kurssisuunnitelmasta.

– Kaikki lapset piirtävät, toiset hiekkaan, toiset paperille. Minä aloitin pakkauspapereilla ja sanomalehtien reunoilla. Naapurin setä toi aika ajoin Tako-pahvin palasia, joilla oppi sileän ja karkean pinnan eron. Seitsenvuotiaana sain piirustuslehtiön nimipäivälahjaksi. Siitä ei ollut pitkää iloa, mutta jälki oli mielestäni komeaa, naurahtaa Lahtinen.

Lahtinen kertoo, ettei lopettanut piirtämistä kouluvuosinakaan. Opettaja näki Lahtisen lahjakkuuden ja suositteli hänelle arkkitehdin alaa. Arkkitehtuuriopintojen aikana vapaan käden luonnostelu kuului koulutukseen, kuten myös viivoittimella piirtäminenkin. Molempia taitoja Lahtinen ylläpiti koko uransa ajan. Vapaa-ajalla hän osallistui usein opiston mallipiirustuskurssille. Mallin piirtäminen koulutti silmän ja käden yhteistyötä. Nyt elävän mallin piirtämistä täytyy harjoittaa nettimalleilla, kun Kangasalla ei enää pitkään aikaan ole ollut opetusta.

– Piirtäminen on harjoittelulla opittava taito. Sen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa harjoitusta. Siksi piirrän päivittäin, piirrän kadulla, piirrän kahviloissa, piirrän konserteissa, piirrän pyörälenkeillä, Lahtinen kertoo omasta suhteestaan piirtämiseen.

Markku Lahtisen mielestä piirtäminen on kansalaistaito, jonka kuitenkin valokuvaus on nykyään osittain syrjäyttänyt. Hän kannustaakin kaikkia kokeilemaan ”lajia”, vaikka edellisestä kerrasta olisikin jo kulunut aikaa.

Aikuisille suunnattu piirustuskurssi Nyt piirtämään!

Nyt piirretään! -piirustuskurssi torstaisin 13.2., 20.2., (EI 27.2.), 5.3. ja 12.3. klo 17.30 – 19 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Opettajana arkkitehti Markku Lahtinen. Voit tulla kokeilemaan kerran tai osallistua neljän kerran kokonaisuuteen. Kurssilla joka kerta eri teema. Kurssille pääsee taidemuseon sisäänpääsymaksulla (6/4€ tai Museokortilla). Kurssi on tarkoitettu aikuisille. Ei ennakkoilmoittautumista. Taidemuseo tarjoaa tarvittavat välineet: luonnoslehtiöt, pehmeät lyijykynät ja värikynät.
Taidemuseossa on esillä on esillä katutaidetaustaisen kuvataiteilija Jussi TwoSevenin näyttely All Is One.

Lisää näyttelystä ›

Lue lisää kurssista ›

Lisätiedot:

Johanna Kangas
museolehtori, tiedottaja FM
p. 040 7730196
johanna.kangas@kangasala-talo.fi
www.kimmopyykkotaidemuseo.fi
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 3
36200 Kangasala

Vuonna 2015 avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa, Pirkanmaalla. Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Vuoden 2020 ensimmäinen näyttely on 25.1. avautuva katutaidetaustaisen Jussi TwoSevenin näyttely. Kesällä 2020 taidemuseossa nähdään lappilaisen Reidar Särestöniemen näyttely. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, luennot ja taidepajat eri kohderyhmille.