Akatemian aamut – Kimmo’s Pub -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 10.9.2016–5.3.2017.
Mukana ovat taiteilijat Martti Aiha, Pekka Kauhanen, Hannele Kylänpää, Taru Mäntynen, Matti Nurminen, Pekka Pitkänen, Barbara Tieaho, Miina Äkkijyrkkä sekä koollekutsujana toiminut professori Kimmo Pyykkö.
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö työskenteli Suomen Taideakatemian (nykyisin Kuvataideakatemia) koulussa 1970-luvulla. Hän sai ohjattavakseen useita lahjakkaita taideopiskelijoita. Myöhemmin samat taiteilijat työskentelevät suomalaisella taidekentällä Pyykön kollegoina.
Opiskelutovereista kollegoiksi
− Näyttelyn nimi kuvaa toisaalta ei-hierarkkista asetelmaa sekä yhteisinä taideakatemian vuosina, että esillä olevassa näyttelyssä. Toisaalta taas akatemian aamut edustavat yhteistä taiteen alkuhämärää, josta edettiin tulevaisuuteen, kukin omaan suuntaansa, Kimmo Pyykkö kertoo.
1970-luvulla taideakatemian opiskelijaksi otettiin vuosittain vain muutamia hakijoita. Jonakin vuonna ei hyväksytty yhtäkään. Näyttelyn taiteilijat opiskelivat taideakatemian koulussa osin samaan aikaan, osin eri aikoina.
− Omat teokseni näyttelyssä toimivat ikään kuin prologina muiden taiteilijoiden teoksille, Pyykkö jatkaa.
Sara Hildénin taidekokoelmiin kuuluva Pakolainen vuodelta 1967 on Pyykön kansainvälisesti tunnetuimpia teoksia ja edustaa Pyykön romurautakautta. Jo viimeisenä opiskeluvuotenaan 1967 Pyykkö opetti taideteollisessa oppilaitoksessa kuvanveistoa. Suomen taideakatemian koulussa hän opetti vuosina 1971–77.
− Opiskeluaikana oli suuri vapaus. Kimmo oli inspiroiva opettaja, joka ei tuominnut vaan antoi vihjeitä. Kimmon opetuksessa yleisin sana oli fiilis. Ymmärsin sen niin, että opiskelijan piti kamppailla itse oma persoona näkyviin ja tulla itsestään tietoiseksi. Piti löytää ”oma tyyli”, oppia oma taiteilijaluonne. Sitä ei voi toinen antaa. Vaikka Kimmon lause ”työssä tulee näkyä fiilis” kuulostaa melkein brutaalilta, se sisältää kuitenkin koko opetussuunnitelman. …ja vapaa-ajallakin fiilisteltiin muuten vaan…, Taru Mäntynen kertoo.
Kaikki kuvanveistäjät toimivat edelleen taitelijoina ja ovat tuotteliaita. Kuvanveisto on heille elämäntapa, ei pelkästään ammatti.
Harvinainen yhteisnäyttely kokoaa erilaiset tekijät
Jokainen taiteilija on itse valinnut haluamansa ryhmän tai teokset näyttelyyn. Ripustus on syntynyt vuoropuhelussa. Osa on tuonut näytteille varhaisia teoksia 1970-luvulta, mutta suurin osa veistäjistä on halunnut tuoda uudempia teoksia. Juuri valmistuneita töitä ovat Martti Aihan kaksi teosta, jotka ovat näyttelyn ainoat maalaukset.
Materiaalien kirjo ja tekniikat sekä teemat vaihtelevat. Pääosassa ovat kovat materiaalit ja erityisesti perinteisiä pronssiveistoksia on esillä useita.
Kaikki näyttelyssä esillä olevat kuvanveistäjät ovat löytäneet oman maailmansa ja ainutlaatuisen paikkansa taitelijana. Joitakin yhtymäkohtia on kuitenkin löydettävissä.
Suurin osa on tuonut näyttelyyn figuratiivista tai vain osin abstraktia taidetta. Vain Martti Aihalta ja Pekka Pitkäseltä on esillä ei-esittävät teokset. Useimmiten abstraktina veistäjänä esittäytyvä Matti Nurminenkin on tuonut tähän näyttelyyn figuratiivisia veistoksia.
Ihmisen ja luonnon suhdetta ovat teoksissaan tutkineet Miina Äkkijyrkkä, Barbara Tieaho, Taru Mäntynen ja Hannele Kylänpää.
− Miina Äkkijyrkkä on ilmiömäinen eläinten anatomian tuntija. Hän ei tee virheitä. Minä puolestani otan vapaamman muodon. Pyrin eläimen olemuksen vangitsemiseen, Hannele Kylänpää kertoo.
Myyttinen menneisyys, arkaaisuus ja muinaisuus yhdistävät Taru Mäntysen ja Pekka Pitkäsen teoksia. Kierrätysmateriaalien käyttäjiä ovat Barbara Tieaho, Miina Äkkijyrkkä ja Kimmo Pyykkö. Näyttelyn ainoa installaatio on Barbara Tieahon.
Taidemuseon syksyn oheisohjelma ja uudet aukioloajat
Syksyn oheisohjelmaan kuuluvat mm. lipun hintaan sisältyvät opastukset joka sunnuntai klo 14, kuukausittaiset Vauvan kanssa museoon -kierrokset sekä senioripäivät, sekä erilaiset työpajat ja taiteilijahaastattelut.
la 10.9. avoimet ovet klo 11−13
Kuukausittain ke 21.9. senioripäivä, senioripäivän opastus klo 13 (myös 19.10., 23.11., 7.12.) ke 28.9. Vauvan kanssa museoon! -opastus klo 13 (myös 26.10., 30.11., 14.12.)
Taiteilijatapaamiset Museolehtori haastattelee näyttelyn taiteilijoita. to 6.10. Martti Aiha ja Hannele Kylänpää to 13.10. Pekka Kauhanen ja Matti Nurminen to 20.10. Miina Äkkijyrkkä to 27.10. Taru Mäntynen ja Barbara Tieaho
Torstaitunnit marraskuussa 3.11., 10.11., 17.11., 24.11. piirustusta taiteilija Marianne Laitin johdolla
Taidemuseon uudet aukioloajat 11.9. alkaen ke 11−17 to 11−19 pe−la 11−17 su 11−15 ma−ti suljettu ryhmät myös sopimuksen mukaan
Kimmo Pyykkö -taidemuseo Kangasala-talo Kuohunharjuntie 6 36200 Kangasala
Näyttelyn kuvia, teostiedot ja taiteilijoiden yhteystiedot kansiossa: https://www.dropbox.com/sh/2d2pp07820wnqqj/AADVjFpNEIEAiVjzuzjc9ILVa?dl=0
Kuvien tiedot löytyvät tiedostojen nimistä. Kaikki valokuvat Jussi Koivunen.
Lisätietoja:
Soila Kaipiainen intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi 050 502 1036
Kimmo Pyykkö kuvanveistäjä, professori kimmo.pyykko@kolumbus.fi 0400 410 956
Johanna Kangas tiedottaja, Kimmo Pyykkö -taidemuseo johanna.kangas@kangasala-talo.fi 040 773 0196
Δ
© 2019 Kangasala-talo Rekisteriseloste